StoryEditor
NEŠTO SLATKO

(SLASTICA KOJA ĆE VAS ODUŠEVITI) PREOKRENUTA TORTA S JAGODAMA: Recept Dobre hrane koji morate isprobati!

Maline, kupine, borovnice, ribizli, jagode... mješavinu bobičastog voća koja je dobra hrana počela mirisati na policama tržnica iskoristite za slastice koje će vas oduševiti
 Neja Markičević / HANZA MEDIA

250 g jagoda (oprane i uzdužno narezane na ploške)

Za karamel:

100 g šećera
1 žlica vode
75 g maslaca
80 ml vrhnja za šlag

Za umak:

150 ml bijelog vina
10 klekovih bobica

Za biskvit:

100 g šećera
3 jaja
60 ml suncokretova ulja
60 ml soka (mi smo koristili sok od bazge)
2 čajne žličice ekstrakta vanilije
limunova korica i limunov sok pola limuna
100 g oštrog brašna
1 žlica praška za pečenje

* još jagoda za posluživanje

Zagreb, 010616. 
Kolaci sa bobicastim vocem i tresnjama.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA
 

Zagrijte pećnicu na 170°C. Namastite pleh, a jagode narežite uzdužno. U posudicu stavite vino s klekovim bobicama i pustite da kuha oko tri minute te nakon toga izvadite bobice. Za karamel stavite šećer i vodu na srednje jaku vatru pa pustite da se šećer rastopi što manje miješajući dok ne dobijete karamel. Kad se masa počela pretvarati u karamel, dodajte maslac, sada lagano miješajući. Tada dodajte i malo vrhnja za šlag. Kuhajte još dvije minute dok se smjesa ne poveže, a zatim sve dodajte u vino i miješajte dok se ne poveže. Smjesu izlijte u pleh, a na njega položite jagode. Pripremite biskvit. Izradite žutanjke i polovicu doze šećera u kremastu smjesu, zatim dodajte ulje, sok, limunovu koricu i vanilin šećer pa nastavite miksati. Lagano umiješajte brašno i prašak za pečenje. U posebnoj posudi izradite bjelanjak s drugom polovicom šećera dok ne postane kremast. Dodajte ga u smjesu s jajima nježno miješajući, a zatim stavite peći pola sata. Nakon što je gotovo, pustite da odmori još kojih 15 minuta. Stavite još u hladnjak na kojih sat vremena, a zatim preokrenite tortu na tanjur kako bi biskvit bio na dnu. Ukrasite svježim jagodama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. lipanj 2020 23:27