Kao slikarsko platno

Slatka svježina na sceni: Bojana Bukvić diže slastice na novu razinu, imamo recept za njezin cheesecake

Ona je ambasadorica Cacao Barry Callebauta, polaznica Chocolate Academy u Beogradu, sudionica World Chocolate Mastersa i godinama je u beogradskoj Boutique grupi bila zadužena za slastice u njihovih 15 poznatih beogradskih restorana

Mlada pastry chefica iz Koprivnice izgradila je impresivnu karijeru u Beogradu, no to je nije spriječilo da se nakon osam godina vrati u Hrvatsku na poziciju korporativne pastry chefice Aminessa. Korijene i temelje moraš poštovati kako bi napredovao, odrješita je slastičarka Bojana Bukvić koju je, kako kaže, oblikovao Dino Galvagno, a Tvrtko Šakota odveo putem kruha, pa danas osim divnih kolača pravi pekarske proizvode, ali i vlastiti sladoled u čemu vidi priliku za nove poslovne izazove, ali kod kuće.

image

Pastry chef Bojana Bukvić

Berislava Picek/Cropix

Posjetili smo je u Novigradu, u restoranu Maestral, gdje nam je za novi broj magazina Dobra hrana pripremila pet slastica na temu svježine, prigodno jer upravo to - svježina, je i ona na pomalo uspavanoj hrvatskoj slastičarskoj sceni.

image
Berislava Picek/Cropix

DESERT "NOVIGRADSKA MASLINA"

1. CHEESECAKE
350 g krem sira
300 g sira mascarpone
100 g šećera u prahu
1 mahuna vanilije
0,2 g limunove korice
300 g grčkog jogurta
4 jaja

Miksajte mascarpone, krem sir, šećer, vaniliju i limun dok se ne povežu, pa dodajte grčki jogurt i lagano umiksajte da bude kremasto. Zatim umiješajte i jaja dok ne postane glatko i svilenkasto. Metalnu četvrtastu posudu ili lim za pečenje obložite papirom za pečenje. Ulijte smjesu. Pažljivo prebacite u drugi, veći i dublji lim za pečenje. Ulijte oko 1,5 do 2 litre vrele vode (da bude maksimalno do 2 cm visine) i stavite u zagrijanu pećnicu na 170 ºC. Kolač je gotov kada je temperatura u sredini 73 - 75 ºC ili kada su rubovi stegnuti, a sredina još malo drhtava. Izvadite iz vruće vode, ohladite, režite oblik po želji.

2. CRUMBLE MASLINA
100 g glatkog brašna
55 g sjeckanih pečenih badema
100 smeđeg šećera
40 g sjeckanih crnih maslina
90 g maslaca
20 g bijele čokolade
15 g novigradskog maslinova ulja "Leccino"
15 g dehidriranih crnih maslina u prahu

Umijesite crumble od hladnog maslaca, smeđeg šećera, brašna, maslina i badema. Formirane mrvice tijesta ispecite na 160 ºC dok ne postanu zlatne boje. Ohladite. Otopite bijelu čokoladu, dodajte maslinovo ulje, maslinu u prahu i umiješajte u pečeni crumble. Pomiješajte rukom sve sastojke da se crumble obloži jednolično, ohladite.

3. CRÉMEUX KUPINA
180 g slatkog vrhnja, 35% m. m.
40 g žumanjaka
80 g šećera
180 g mascarpone sira
90 g pirea od kupine
10 g soka od limete
1½ (ili 3 g) listić želatine

Kuhajte slatko vrhnje, žumanjke, šećer i mascarpone na 80 ºC (prethodno masu dobro razradite štapnim mikserom da nema grudica), u vruću kremu umiješajte voćni pire od kupine, hidratiziranu želatinu i sok limete. Ohladite pola kreme, a drugu polovicu ulijte još toplu u silikonski kalup za dekoraciju po želji, u ovom slučaju oblik "rebrasti vjenčić".

4. SORBE OD KUPINE I CRNE RIBIZLE
200 g pirea od crnog ribizla
300 g pirea od kupine
125 g vode
100 g smrznutih borovnica
125 g šećera
6 g stabilizatora za sladoled
0,3 g ružine vodice

Vodu, šećer i voće ugrijte na 40 ºC, umiješajte stabilizator pa kuhajte do 91 ºC. Umiješajte ružinu vodicu i ohladite preko noći. Sutradan izvrtite u mašini za sladoled po vlastitom odabiru.

5. UMAK OD BOBICA I TERANINA
200 g kupina
300 g smrznutog šumskog voća
90 g šećera
65 g istarskog likera teranina

Kuhajte sve zajedno na laganoj vatri dok se bobice ne raspadnu i umak ne zgusne pa procijedite kroz gusto cjedilo.

6. ČIPS OD KUPINE
200 g pirea od kupine
55 g šećera
22 g gustina

Skuhajte sve sastojke u glatku masu i stavite ohladiti. Sutradan dobro izmiješajte da postane kremasto, razmažite tanko kao papir krugove promjera 10-ak cm na silikonsku podlogu za pečenje. Pecite na 110 ºC na programu s ventilatorom dok se krugovi ne sasuše na dodir. Jedan po jedan pažljivo špatulom odvojite od podloge i oblikujte u "cvijet". Ako se lome, vratite u pećnicu na 2-3 minute da se ugriju i ponovite postupak. Radite netom prije serviranja da ostanu hrskavi.

image
Berislava Picek/Cropix

Serviranje: Na tanjur položite krug cheesecakea (izrežite ga zagrijanim okruglim sjekačem), na njega stavite zamrznuti crémeux od kupine iz kalupa, pored servirajte crumble od masline i naizmjenično tufnice od crémeuxa od kupine i umaka od bobica i teranina. Stavite i quenelle od sorbea pa dekorirajte čipsom od kupine i jestivim cvijećem.

image

Dobra hrana, proljeće 2025.

Kreativno rješenje Vesna Veselić, Fotografija Tomislav Krišto/Cropix/

Cijelu priču o Bojani Bukvić i sve njezine recepte potražite u novom broju magazina Dobra hrana koji je u prodaji. Ne propustite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Komentari (2)

Ovaj komentar minimizirao je moderator na stranici

minute on the lips lifetime on the hips.

Ovaj komentar minimizirao je moderator na stranici

sa pola kile secera, 960 grama masnih mlljecnih proizvoda pretvorenih u trans masti, jaja iz konvencionalne proizvodnje i glutena mora biti ukusno. ali ako se ne zeli kultivirati dijabetis i kardio-vaskularne bolesti onde se moze pojesti samo...

sa pola kile secera, 960 grama masnih mlljecnih proizvoda pretvorenih u trans masti, jaja iz konvencionalne proizvodnje i glutena mora biti ukusno. ali ako se ne zeli kultivirati dijabetis i kardio-vaskularne bolesti onde se moze pojesti samo mali koscek velicine cokoladne praline dnevno. napraviti u gore navedenoj kolicini je dovoljno za bataljon ljudi.

Pročitaj više
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalima društva HANZA MEDIA d.o.o. dopušteno je samo registriranim korisnicima.
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu društva HANZA MEDIA d.o.o. te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima.
12. svibanj 2025 01:18