Mlada pastry chefica iz Koprivnice izgradila je impresivnu karijeru u Beogradu, no to je nije spriječilo da se nakon osam godina vrati u Hrvatsku na poziciju korporativne pastry chefice Aminessa. Korijene i temelje moraš poštovati kako bi napredovao, odrješita je slastičarka Bojana Bukvić koju je, kako kaže, oblikovao Dino Galvagno, a Tvrtko Šakota odveo putem kruha, pa danas osim divnih kolača pravi pekarske proizvode, ali i vlastiti sladoled u čemu vidi priliku za nove poslovne izazove, ali kod kuće.
Posjetili smo je u Novigradu, u restoranu Maestral, gdje nam je za novi broj magazina Dobra hrana pripremila pet slastica na temu svježine, prigodno jer upravo to - svježina, je i ona na pomalo uspavanoj hrvatskoj slastičarskoj sceni. Nakon slastica s novigradskom maslinom, istarskom skutom, medom od kadulje i šipanskim rogačem, ostao nam je još korčulanski limun, pravi domaći, nešpricani! A Bojana ga je tako lijepo obradila i ukomponirala u slasticu koja pršti svježinom, da ga se nismo mogli zasititi...
DESERT "KORČULANSKI LIMUN"
1. LIMUN KREMA
240 g šećera
200 g jaja
160 g limunova soka
korica 1 limuna
200 g maslaca
Sve sastojke osim maslaca kuhajte do 80 ºC, u vruću kremu umiješajte komadiće maslaca, ohladite.
2. LIMUN GEL
400 g limunova soka
80 g vode
40 g šećera
7 g agar-agara
Kuhajte sve zajedno do točke ključanja, izlijte u širu posudu i ostavite da se dobro ohladi. Mutite u Thermomixu dok ne postane gel.
3. BADEM SABLE
500 g brašna
260 g maslaca
175 g šećera
120 g jaja
80 g tostiranih mrvljenih listića badema
0.7 g cvijet soli
korica ½ limuna
Sve sastojke umijesite zajedno, ohladite tijesto. Ispecite keksiće i crumble od istog tijesta.
4. MERINGA OD LIMUNA
200 g bjelanjaka
400 g šećera
30 g vode
30 g limunova soka
Ubacite bjelanjke i 200 g šećera u zdjelu od miksera i mutite na srednjoj brzini ka jačoj dok ne
bude gusto i kremasto. U međuvremenu stavite sirup (ostatak šećera, voda i sok limuna) da se kuha na 118 ºC i izlijte ga u tankom mlazu preko snijega od bjelanjaka, mutite na najjačoj brzini dok se masa ne zgusne i ne ohladi.
5. BIJELA ČOKOLADA LUPANI GANACHE
500 g slatkog vrhnja, 35 % m. m.
200 g bijele čokolade
1 kom (ili 2 g) listića želatine
Napravite ganache od svih sastojaka i ohladite preko noći. Sutradan izmiksajte u kremu.
Serviranje: U obliku polumjeseca na tanjuru servirajte tufnice kreme od limuna, lupanog ganachea od bijele čokolade i gela od limuna. Dekorirajte keksom i crumbleom. Pored istisnuti cvjetić ili zvjezdicu od meringe i u sredinu, kao tučak, istisnuti gel od limuna. Dekorirati tuile cvijetom i svježim cvjetovima ljubičica.
Cijelu priču o Bojani Bukvić i sve njezine recepte potražite u novom broju magazina Dobra hrana koji je u prodaji. Ne propustite!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....