IDEJA ZA POKLON

Slatke male salame bit će idealan božićni poklon za ljubitelje čokolade

 Berislava Picek/Cropix
Ove slatke salame poklonite obožavateljima čokolade uz napomenu da salamu drže u hladnjaku do 15 minuta prije posluživanja.

Trebat će vam:

300 g tamne čokolade
110 g maslaca
2 žlice kakaa
2 jaja
2 žlice ruma
60 ml slatkog vrhnja
80 g badema
kandirani đumbir
50 g petit beurre keksa
1 žlica ribane korice naranče
2 žlice šećera u prahu za dekoraciju

Priprema:

S dvije posude različite veličine pripremite vodenu kupelj za topljenje čokolade na pari. U manju posudu stavite čokoladu koju ste razlomili na sitnije komade i maslac te stavite sve na slabu vatru dok se čokolada ne počne topiti. Pazite da čokolada ne zagori. Kada se sve otopi, dodajte kakao i dobro promiješajte pjenjačom dok ne dobijete glatku smjesu. U manjoj zdjeli umutite jaja i slatko vrhnje te pjenjačom miješajte sve dok se sastojci ne sjedine. Otopljenu čokoladu maknite s vatre i polako u nju dodajte mješavinu slatkog vrhnja i jaja uz neprestano miješanje. Kada se sve sjedini, dodajte i dvije žlice ruma, promiješajte i stavite sa strane.

Bademe usitnite i po želji stavite ih na lim prekriven papirom za pečenje te tostirajte pet minuta na 175 °C u zagrijanoj pećnici. Kada se ohlade, dobro ih usitnite. Kekse zdrobite na manje komade. Kandirani đumbir dodatno usitnite. Kada se smjesa od čokolade malo ohladi, umiješajte bademe, đumbir, kekse i ribanu koricu naranče. Izmiješajte tako da čokolada prekrije sve dodatke. Stavite posudu sa smjesom u hladnjak na pola sata. Smjesa mora očvrsnuti, ali i biti dovoljno meka da se može oblikovati.

Prebacite trećinu smjese na prianjajuću foliju koju ste odrezali na dužinu od 50 cm, i to na duži, donji rub. Polako počnite motati smjesu u foliju tako da dobijete oblik salame. Kada ste je potpuno omotali i dobili valjkasti oblik, zavrtite jednu stranu folije i zavežite. Okrenite salamu i pažljivo pritisnite sadržaj tako da se sabije prema zavezanom dnu. Pripazite da folija ne pukne. Kada ste zadovoljni oblikom salame, zavežite i drugi kraj te po potrebi još malo valjajte po stolu kako biste rasporedili smjesu u foliji. Prebacite na manji lim ili poslužavnik te nastavite na isti način oblikovati ostatak smjese dok ne dobijete ukupno tri salame dužine od 15-ak cm. Stavite preko noći u hladnjak.

Idući dan izvadite iz hladnjaka i u posudu stavite šećer u prahu, uklonite foliju sa salama te ih uvaljajte u šećer. Budite brzi i po želji omotajte kuhinjskom špagom kako biste dobili izgled prave salame. Ukrasite po želji papirnatim obručem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:09