DORUČAK ILI VEČERA

Slatke pjenaste palačinke iz pećnice spojite sa sezonskim voćem, a slane s omiljenim povrćem

 Berislava Picek/Cropix
Palačinke nikad ne dosade, no možda je ipak vrijeme za male promjene...
Palačinke nikad ne dosade, no možda je ipak vrijeme za male promjene...

Probajte pripremiti dutch oven pancakes, kako ih nazivaju Amerikanci, odnosno palačinke pečene u pećnici.

Za slanu varijantu trebat će vam:

3 jaja
100 ml mlijeka
60 g brašna
prstohvat soli
žlica nasjeckanog vlasca
malo papra
prstohvat mljevene dimljene paprike

Za nadjev:

1 jaje
par listića prepečene šunke
50 g mini rajčica
šaka rikule

Priprema:

Tavu koja smije ići u pećnicu stavite u pećnicu da se grije na 220°C. Dok se tava zagrijava, u zdjelu stavite sastojke za tijesto i sve dobro izmiješajte pjenjačom. Budite oprezni da vam ne ostanu grudice brašna. Ako vam je jednostavnije, smjesu možete staviti u blender na par sekundi. Oprezno izvadite vruću tavu iz pećnice, dodajte kockicu maslaca koji će se brzo otopiti, ulijte pripremljenu smjesu i naginjanjem tave je rasporedite - budite brzi. Tavu vratite u pećnicu i pecite 12-13 minuta dok palačinka ne naraste i dobije zlatnu boju. Dok se palačinka peče u pećnici, na tavi popržite šunku i ispecite jaje. Servirajte sve sastojke na toplu palačinku. Tava obavezno mora biti vruća da se stvore pjenasti rubovi, stoga budite oprezni i uvijek pri ruci imajte rukavice ili krpe za hvatanje.

image
Berislava Picek/Cropix

Za slatku varijantu trebat će vam:

3 jaja
2 vanilin šećera
100 ml mlijeka
60 g glatkog brašna
korica pola limuna
žličica arome vanilije

Za pečenje:

25 g maslaca

Za nadjev:

1 naranča
1 kruška
borovnice
listići badema
šećer u prahu

Priprema:

Tavu koja smije ići u pećnicu stavite u pećnicu da se grije na 220°C. Dok se tava zagrijava, u zdjelu stavite sastojke za tijesto i sve dobro izmiješajte pjenjačom. Oprezno izvadite vruću tavu iz pećnice, dodajte kockicu maslaca koji će se brzo otopiti, ulijte pripremljenu smjesu i naginjanjem tave je rasporedite - budite brzi. Tavu vratite u pećnicu i pecite 12-13 minuta dok palačinka ne naraste i dobije zlatnu boju. Na pečenu palačinku složite pripremljeno voće te obilno posipajte šećerom u prahu. Jedite dok je toplo.

image
Berislava Picek/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. prosinac 2025 08:44