PROVJERENE RECEPTURE

SLATKI BOŽIĆ PETRE JELENIĆ: Babka

    AUTOR:
    • Gordan Zečić

  • OBJAVLJENO:
  • 09.12.2019. u 12:34

Samobor, 271119
Petra Jelinic, Priska Thuring i Mirena Skaric predstavljaju po tri recepta bozicnih kolaca. Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA

Ovo je moj idealni Božić. U ovom stanu gdje smo sad živjela je moja baka i ona je pravila ovaj kolač koji je imao neko ime kojeg se više nitko ne sjeća, pa je sad jednostavno Smeđi kolač bake Vilme. Baka je jako lijepo pekla kolače i, uopće, jako fino kuhala.

Za tijesto:

15 g kvasca
350 g krušnog brašna (tip 850)
50 g šećera
prstohvat soli
1 jaje
1 žumanjak
70 g mlijeka
80 g maslaca

Za nadjev od čokolade:

75 g šećera u prahu
45 g kakaa
130 g otopljene čokolade - paziti da bude mlaka
100 g otopljenog maslaca - paziti da bude mlak
fino ribana korica 1 naranče
100 g čokoladnih kapljica

Za sirup:

150 g vode
150 g šećera
1 mahuna vanilije

Samobor, 271119
Petra Jelinic, Priska Thuring i Mirena Skaric predstavljaju po tri recepta bozicnih kolaca. Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA
 

Od svih sastojaka umijesiti tijesto. Tijesto spremiti u posudu namazanu maslacem, poklopiti i spremiti u hladnjak na 24 sata. Odmoreno tijesto razvaljati tanko 20x30 cm. Pomiješati sve sastojke za nadjev od čokolade. Namazati tijesto nadjevom, zarolati. Razrezati po pola po dužini, ispreplesti, staviti u kalup. Ostaviti da se diže. Dignutu babku staviti peći u pećnicu zagrijanu na 180°C. Pomiješati sve sastojke za sirup i staviti kuhati. Kad zakipi, kuhati na lagano 5 minuta. Pečenu babku zaliti šećernim sirupom.

Izdvajamo

Iz drugih medija