ISPROBANI RECEPTI

SLATKO ZA NAJSLASNIJI KRAJ LJETA: Tart s kremom od limuna i grožđa

 Marko Miščević / HANZA MEDIA
VOĆNJACI, A I POLICE TRŽNICA, PUNI SU ZRELIH PLODOVA U KOJIMA TREBA UŽIVATI NAJPRIJE DOK SU SVJEŽI, A ONDA PRIPREMATI SLASTICE I PEKMEZE TE TAKO SAČUVATI NJIHOVE OKUSE

Trebat će vam:

Za tijesto:

175 g glatkog brašna
25 g šećera u prahu
100 g hladnog maslaca
1 žutanjak
1 žlica vode

Za kremu:

5 jaja
220 g šećera u prahu
korica i sok jednog limuna
125 ml vrhnja za šlag

Za ukrašavanje:

500 g bijelog grožđa

Zagreb, 250819.
Editorijal  Vocni kolaci za magazin Dobra hrana koje je pripremila Slavica Sagolj. Na slici je kolac od grozda.
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA

Priprema:

U posudu stavite brašno, šećer u prahu i izmiješajte. Dodajte na kockice narezan hladan maslac i miješajte dok ne dobijete glatku strukturu. Dodajte žutanjak i žlicu vode te sjedinite u glatko tijesto. Ostavite da odstoji sat vremena u hladnjaku. Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj površini pa ga stavite u kalup za pečenje. Uklonite višak tijesta s rubova, tijesto nabodite vilicom, stavite na njega papir za pečenje ili foliju, koju prekrijte rižom ili grahom kako se ne bi diglo. Stavite tijesto peći 10 minuta na 175°C. Nakon toga izvadite tijesto iz pećnice, maknite foliju i pecite još par minuta bez ikakvih dodataka. U međuvremenu pripremite kremu. U posudu stavite jaja, šećer i ručno pjenasto izmiješajte. Dodajte vrhnje, koricu i sok limuna i sve sjedinite. Smjesu izlijte u kalup na tijesto i sve pecite još 35 minuta na 160°C. Pečeni kolač dobro ohladite i ukrasite grožđem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 14:24