Opako dobar plan

Složite sočne sendviče za piknik s omiljenim povrtnim nuggetsima koji su gotovi za tren

Jednom kad prođe ovaj predugi kišni period, brusimo se izvaditi dekice, jastučiće i pohitati u prirodu na prvi ovogodišnji piknik! A imamo i dobar razlog.

Iako već tjednima čekamo da nas priroda počasti toplim i suhim proljetnim danima, to ne znači da se ne možemo unaprijed pripremiti za trenutak kada se sunce napokon odluči ukazati. Kada se to dogodi, nećemo dvojiti: idemo s najmilijima u prirodu, nosimo deke, društvene igre, pića i ukusnu hranu pa radimo prvi ovogodišnji piknik!

Nakon što spremite čvrstu nepromočivu deku, jastučiće i druge osnovne potrepštine kao što su ubrusi, čaše i tanjuri, vrijeme je da dobro razmislite o ključnom pitanju koje glasi: “što ćemo jesti?”.

image
Charday Penn/Getty Images/istockphoto

Umjesto klasičnih burgera i već umornih kombinacija, zašto se ovaj put ne biste počastili konkretnijim sendvičima? Odlazak na piknik dobra je prilika da malo odmorite od mesa, što se svakako preporučuje činiti više puta tjedno, pa umjesto da svoje sendviče punite raznim salamama ili pak pečenjem, ubacite u njih novost na tržištu, O’Plant povrtne odreske i popečke.

image
Vesnaandjic/Getty Images/istockphoto

Ako uz hrskave, a sočne povrtne zalogaje dodate različitu svježu salatu, ukiseljene namirnice i kakav dobar umak, pripremit ćete sendviče u kojima će vaše društvo posebno uživati. Želite li usto smanjiti količinu kruha koju jedete, kao i pojednostaviti uživanje u ručku na otvorenom, razmislite i o tome da popečke uz dodatak umaka i povrća zamotate u finu tortilju koju ćete dobro zapakirati i tako spriječiti da vam komadići ručka ispadaju naokolo i privlače mrave i slične kukce te vam tako kvare raspoloženje.

Tražite li pritom dobru preporuku za popečke koje trebate samo izvaditi iz zamrzivača kada se krenete pripremati za svoje druženje u prirodi, ne trebate puno razmišljati, tu su proizvodi Podravkinog brenda O’Plant. Osim što nude veggie ćevapčiće i burger, donose i cijeli izbor nuggetsa odnosno popečaka pa tako svaki sendvič može biti svog jedinstvenog okusa.

Čak i oni izbirljivi naći će nešto za sebe među okusima kao što su O‘Plant nuggets cvjetača s dodatkom curryja, heljda s dodatkom sjemenki suncokreta ili brokula s dodatkom slanutka. Pritom se ne morate ustručavati kod kupovine jer su ovi povrtni popečci bez dodanih aditiva i pojačivača okusa, u potpunosti od biljnih sastojaka, a usto su bogati proteinima i odličan su izvor vlakana. Osim tanko narezanom paprikom, cherry rajčicama, naribanim kupusom ili pak mrkvom te mnogima omiljenom zelenom salatom, svoje sendviče ili tortilja-wrapove možete oplemeniti i ukiseljenim lukom, krastavcima, domaćom majonezom ili pak ajvarom.

Domaća majoneza

  • 1 žumanjak
  • 1 žličica octa ili limunovog soka
  • 1 žličica dijon senfa
  • 175 ml ulja
  • sol i papar

Prvo pjenjačom umiješajte žumanjak, limunov sok ili ocat, dijon senf te sol i papar. Zatim, lagano, kap po kap dodajte ulje i miješajte smjesu. Nakon nekog vremena dobit ćete već prepoznatljivu boju i konzistenciju majoneze. Sada možete dodavati ulje brže, ali u konstantnom mlazu istovremeno miješajući dok se cijelo ulje ne upije odnosno poveže. Ako se majoneza počne razdvajati, dodajte malo senfa. Kada je majoneza gotova dodajte žlicu vruće vode da se kasnije ne bi razdvojila. Možete je staviti u teglicu i pohraniti u hladnjaku.

image
Larisablinova/Getty Images/istockphoto

Brzo ukiseljeni luk

  • 2 veća crvena luka
  • 240 ml jabučnog octa
  • 2 žlice šećera
  • 3 žličice soli
  • 480 ml tople ili mlake vode

Crveni luk narežite na što tanje trakice. U čistu staklenku ubacite što više luka možete. U drugoj posudi pomiješajte jabučni ocat, sol, šećer i toplu vodu tako da se sol i šećer rastope. U slučaju da nemate jabučnog octa uzmite onaj od bijelog vina, glavno da bude nježnijeg okusa. Prelijte narezani luk mješavinom tako da ga cijeli potopite pa pustite da stoji jedan sat. Poklopite posudu ili staklenku i čuvajte luk u hladnjaku do tri tjedna.

Ove dodatke lako možete pripremiti i sami, a ni oko prave zvijezde vašeg ručka ne morate se previše brinuti. Priprema O’Plant nuggetsa odnosno popečaka neće vam uzeti puno vremena jer još smrznute popečke jednostavno možete ispeći u pećnici bez dodavanja masnoće. Za to će vam trebati maksimalno 15 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva, pri čemu ćete ih trebati samo jednom okrenuti. Ako biste radije koristili tavu, zagrijte ulje i pržite ih sa svake strane do tri minute. U slučaju da nemate vremena za slaganje sendviča ili tortilja-wrapova, predlažemo da gotove popečke i razno povrće spakirate u posude pa ponesete na piknik te pustite članove vašeg društva da sami biraju okuse nuggetsa i kombinacije umaka i salate.

Za desert poslužite puding od čokolade koji ste pripremili s O’Plant bademovim biljnim napitkom i zatim prebacili u praktične staklenke s poklopcem. Izvucite ih iz košare za piknik kao posebnu poslasticu koja će osobito razveseliti najmanje članove vašeg društva.

image
Pinkybird/Getty Images

Puding od čokolade s bademovim biljnim napitkom

  • 4 žlice brašna
  • 3 žlice kakaa u prahu
  • 65 g šećera
  • 300 ml O’Plant nezaslađenog bademovog biljnog napitka
  • 400 ml punomasnog kokosovog mlijeka (limenka)
  • 170 g mliječne ili tamne čokolade
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • prstohvat soli
  • lješnjaci za posipanje

U srednje velikom loncu pomiješajte brašno, šećer i kakao prah. Polako ulijevajte nezaslađeni bademov biljni napitak i kokosovo mlijeko pa uključite plamenik na srednje jaku vatru. Neprestano miješajte dok mlijeko ne počne kuhati pa onda još dvije minute nakon što provrije. Osjetit ćete kako se puding počinje zgušnjavati. Maknite lonac s vatre i umiješajte komadiće čokolade i ekstrakt vanilije. Dodajte prstohvat soli i polako miješajte dok se komadići čokolade ne otope i smjesa ne postane glatka. Topli puding prebacite u staklenke s poklopcem i pustite da se ohladi do sobne temperature. Nakon toga staklenke držite u hladnjaku do odlaska na piknik. Posipajte pečenim lješnjacima prije posluživanja.

Nemojte zaboraviti ni na termosicu s kavom, a isprobajte i brojne alternative klasičnom mlijeku u obliku drugih O’Plant biljnih napitaka. Nemojte propustiti priliku da u pauzi od uživanja u hrani i čavrljanja sudjelujte i u nagradnom natječaju na službenoj stranici O’Plant pod nazivom O‘Biljna simfonija.

Dobru zabavu želimo!


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Podravke

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 13:14