ISPROBANI RECEPTI

ŠMINKERSKA HRANA ZA SVAČIJI DŽEP: Kuglof od zeca ili kunića, teleće jetre i svinjske mekači obložen bajadera špekom

 Marko Miščević / HANZA MEDIA
Terine, rillettes i slični specijaliteti, koje će vam u restoranima skupo naplatiti, nisu nedostižna jela jer su osnovni sastojci manje cijenjeni dijelovi životinja

Za salamuru:

2,5 l vode
250 ml domaće kvasine od crnog vina
100 g mrkve
40 g korijena peršina
10 klinčića
4 lista lovora
80 g maslaca
2% soli
2-3 čašice konjaka
1 čajna žličica meda

Za kuglof:

400 g teleće jetre
400 g prednjih nogu od zeca ili kunića (može i jedan cijeli kunić)
400 g masnije prošarane svinjetine (potrbušina - mekači)
200-300 g špeka
100 g špeka narezanog na tanke trakice
2 jaja
sol
papar

Alati:

kalup za kuglof
kuhinjska krpa
široki visoki lonac

Gornja Stubica, 271119.
Priprema Terine, jela od mljevenog mesa.
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA

Povrće očistite i narežite na kolutiće, pomiješajte s vodom, kvasinom i drugim sastojcima za salamuru, stavite grijati na vatru te prelijte kunića ili zeca. Kunić neka stoji u salamuri dva dana, a zec pet dana. Meso izvadite iz salamure i pirjajte dok potpuno ne omekša (odvoji se od kosti), podlijevajući salamurom bez povrća. Meso ohladite i očistite od kosti te sameljite. Jetrica očistite od žilica, narežite na manje komade te pržite na otopljenom maslacu da dobiju boju. 1/3 konjaka kušajte, pa zadovoljni kvalitetom, ostatkom flambirajte jetrica. Kada se ohlade, sameljite ih pa u smjesu dodajte sokove od prženja. Svinjetinu narežite na manje komade i sameljite. Špek (osim onog tanko narezanog na trakice) narežite na sitne kockice. Sve mljeveno dobro promiješajte, dodajte dva jaja te uskladite okuse. Posolite i popaprite po želji. Kalup za kuglof obložite špekom u trakicama, stavite smjesu unutra tako da prianja uz rubove i poklopite posudu. U međuvremenu, zagrijte lonac vode (vode mora biti gotovo do vrha kada stavite kalup) i kada proključa, presavijte krpu i stavite na dno lonca, a na nju stavite kalup. Smanjite vatru, neka sve krčka na laganoj vatri 2-3 sata. Izvadite kalup i pustite da se ohladi, otvorite, na vrh stavite tanjur i preokrenite. Znat ćete da ste uspjeli ako formirani kuglof lagano izađe i ne raspadne se.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. ožujak 2024 19:33