Šest recepata za ručak u kolovozu!

Smokve pripremite na slano!

Oduševit ćete se!

Smokve su toliko zahvalne da ih možemo jesti i svježe i sušene. Mi smo u ovim receptima koristili svježe, ali budući da ći možda trebati još koji tjedan da budu savršeno zrele, vi možete koristiti i suhe!

Pizza s mozzarellom, pršutom i smokvama

Za tijesto:

300 g glatkog brašna
1 vrećica suhog kvasca
sol
papar
voda
4 žlice maslinova ulja

Za nadjev:

100 g pelata
žličica sušenog origana
sol i papar
1 žlica maslinovog ulja
2 žličice svježeg peršina
300 g mozzarelle
100 g pršuta
par grančica ružmarina
1 žličica aceta balsamica
4 svježe smokve

Rustic homemade pizza with figs, prosciutto and mozzarella cheese over grey grunge backdrop. Top view
Getty Images/iStockphoto

Od navedenih sastojaka za tijesto zamijesite tijesto za pizzu. Ostavite ga da se diže na toplom mjestu oko 45 minuta. Rukama ga razvaljajte na masni papir. Pelate narežite na sitne komadiće, posolite ih i popaprite te im dodajte sušeni origano, maslinovo ulje i peršin. Sve promiješajte i stavite na tijesto. Zatim poredajte natrganu mozzarellu i pršut. Stavite par grančica ružmarina i smokve. Smokve također možete staviti na kraju kada je pizza pečena, ako želite. Pecite na 200 stupnjeva oko 20 minuta. Kada je gotova prelijte ju acetom balsamicom.

Salata od smokvi i rikule

Za preljev:

2 žličice limunovog soka
2 žličice sitno nasjeckane ljutike
prstohvat, dva soli
2 žlice maslinovog ulja

Za salatu:

šaka oraha
200 g rikule
sol i papar
5 svježih smokvi
200 g svježeg kozjeg sira

salad with arugula, figs, cheese and pecans on an old wooden background
Getty Images/iStockphoto

Na tavi lagano prepržite smokve koje ste izrezali na četvrtine. Maknite ih na stranu. Pripremite preljev tako da sve sastojke pomiješate u jednu posudu. Salatu krenite slagati tako da u veliku zdjelu stavite rikolu, kozji sir i orahe. Posolite i popaprite i sve promiješajte. Dodajte smokve na vrh i prelijte preljevom.

Focaccia sa smokvama

500 g glatkog brašna
500 g oštrog brašna
30 g šećera
30 g svježeg kvasca
30 g soli
625 ml vode
100 ml maslinovog ulja
1 žlica krupne morske soli
5 smokvi

Dolce typical of the Tuscan region, focaccia with figs
Getty Images/iStockphoto

Rastopite šećer i kvasac s malo mlake vode. Dodajte ga u brašno zajedno sa soli (30 g) i umijesite izdašno tijesto s ostatkom vode (625 ml). Tijesto ostavite kod ugrijane pećnice da se diže oko sat vremena. Ili pećnicu upalite na 50 stupnjeva i u nju stavite posudu sa tijestom i pričekajte da se udvostruči. Kad se tijesto udvostručilo, premijesite ga još jednom. Uzmite lim i malo ga pobrašnite. Tijesto razvucite do visine 1, 5 cm. Prebacite ga u lim i premažite maslinovim uljem te pospite te krupnom solju. Poredajte smokve. Ostavite da se ponovno udvostruči na toplome mjestu. Pecite na 180 stupnjeva oko 30-35 minuta.

Crostini sa smokvama i ricottom

4 šnite baguettea
100 g ricotte
4 smokve
morska sol
crni papar
maslinovo ulje

Sandwiches with ricotta, fresh figs, walnuts and honey on rustic wooden board over black backdrop, top view
Getty Images/iStockphoto

Šnite kruha stavite u pećnicu premazane maslinovim uljem da postanu hrskave. Pecite ih na 200 stupnjeva oko 5-7 minuta. Kad su pečene, namažite ih ricottom i na nju poredajte na šnite izrezane smokve. Posolite i popaprite te prelijte s još malo maslinova ulja.

Pečena patka sa smokvama i ružmarinom

2 pačja batka i zabatka
svježi papar
sol
žlica meda
5 grančica ružmarina
5 smokvi
2 žlice aceta balsamica
maslinovo ulje

Oven-baked duck legs with figs and rosemary (seen from above)
Getty Images/iStockphoto

Pačje batke i zabatke nasolite i popaprite. U posebnu zdjelu pomiješajte 1 dcl maslinovog ulja, aceto balsamico i med. Batke i zabatke utrljajte preljevom. Patku stavite u prethodno nauljenu vatrostalnu posudu. Natrgajte ružmarin oko nje i poredajte smokve koje ste narezali na četvrtine. Pokrijte s aluminijskom folijom i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu oko pola sata na 200 stupnjeva. Zatim otkrijte meso i pecite još pola sata otkriveno. Poslužite uz kuhani krumpir.

Lignje sa špinatom i smokvama

500 g lignji
sol i papar
3 žlice aceta balsamica
500 g baby špinata
žlica zelenih maslina
2 lovorova lista
2 češnja češnjaka
maslinovo ulje
5 smokvi

Fresh Squid Stewed in Their Ink
Getty Images/iStockphoto

Na malo maslinova ulja prepržite protisnuti češnjak. Dodajte mu lignje narezane na kolutove, sol, papar i lovorov list. Dinstajte par minuta dok lignje ne omekšaju. Dodajte otkoštane masline, aceto balsamico i smokve izrezane na četvrtine. Još malo dinstajte i maknite sa strane. Špinat dobro operite. Složite ga u zdjelu i dodajte lignje i smokve. Prelijte s još malo aceta i maslinova ulja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 12:26