RECEPT DANA

Smrznuti ili svježi oslić najslasniji je u hrskavom tijestu, evo kako ga napraviti najbrže, plus recept za tartar umak

Za pripremu ovakvog jednostavnog, a zasitnog ručka trebat će vam riba, krumpir, ulje, dobro pivo, malo votke i začina...

Pri odabiru ribe za današnji ručak odluka je pala na oslića. Čak i ako ga ne uspijete kupiti na tržnici, uvijek ćete ga pronaći u škrinji supermarketa, a uz to je i jedna od najpristupačnijih riba općenito. Baš zato, nema nikakvog razloga da ga danas ne ubacite u pivsko tijesto, pržite, a zatim poslužite uz omiljene, ručno rezane krumpiriće koje, ako baš želite, ispeći možete i u pećnici.

Nakon što smo nedavno obišli zagrebačku tržnicu Dolac, otkrili smo kako se cijene oslića trenutno kreću oko 12 eura za kilogram, dok će vas u smrznuti oslić u supermarketu koštati otprilike 5 do 6 eura za pola kilograma.

image
Shaiith/Getty Images

Uz ovo jelo najviše volimo poslužiti kakvu jednostavnu salatu (grah ili kupus su uvijek dobra ideja), a kada nemamo previše vremena za pripremu, dobar odabir je i blago kiselkast, kremasti tartar umak. Od tek nekoliko sastojaka možete ga napraviti i sami, a kako, saznajte u nastavku. Ali prvo, recept za ribu, i to onaj koji nam svojevremeno ustupila ekipa iz pivovare Varionica. Pa kad smo već kod toga, uz ovo jelo svakako preporučujemo i čašu dobro ohlađenog piva.

image
Daviles/Getty Images

Trebat će vam:

4 fileta oslića

500 g krumpira

ulje

240 g glatkog brašna

280 ml session Ipe

30 ml votke

sol i papar

Priprema:

Filete ribe osušite u papirnatom ubrusu, zatim posolite i popaprite. Krumpir ogulite i narežite na kriške. Kuhajte ga deset minuta, a potom izvadite i ostavite da se ohladi. U posudi pomiješajte brašno, pivo i votku. Miješajte dok ne dobijete malo gušću smjesu od one za palačinke. Filete ribe uvaljajte u napravljenu smjesu. U duboku tavu stavite ulje. Kada se ulje zagrije, filete ribe stavite pržiti. Kada fileti dobiju prvu laganu boju, vilicom na filete postupno dodajte malo smjese kako biste na kraju dobili više hrskavih slojeva. U drugoj tavi ulje zagrijte na 135 Celzijevih stupnjeva te potom u njega dodajte prethodno prokuhan i ohlađen krumpir. Pržite ga 5 minuta, a potom ga izvadite i ostavite da se odmori pola sata. Isto ulje ponovo zagrijte, ovaj put na 165 stupnjeva, i krumpir ispržite do kraja.

KAKO NAPRAVITI TARTAR UMAK?

Za domaći tartar umak trebat će vam majoneza (koju možete, ali i ne morate ublažiti s malo kiselog vrhnja), zatim sitno sjeckana ljutika, kiseli krastavci, limunov sok i kapari, sol i papar. Sve zajedno pomiješajte, dobro ohladite i poslužite. U umak uvijek možete umiješati i sitno sjeckani peršin ili kopar.

Također, majonezu uvijek možete napraviti i sami. Odličan recept za majonezu s limunom i limetom nedavno je s nama podijelio chef Matija Pavlic.

Trebat će vam:

2 jaja
sok 2 limuna
prstohvat soli
malo ljutog umaka
sok ½ limete
250 g ulja

Priprema:

Majonezu napravite tako da sve sastojke osim ulja stavite u visoku posudu i uz miksanje štapnim mikserom polako dodajete ulje. Miksajte dok ne dobijete kremastu majonezu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. ožujak 2024 09:18