Jeftino starinsko jelo

Sočna pita od krumpira i sira za koju vjerojatno niste čuli, jelo je koje ćete obožavati

Riječ je o patatniku, tradicionalnom bugarskom receptu karakterističnim za tamošnju pastirsku kuhinju

Kada biste pitali Bugare što je patatnik, pod pretpostavkom da ga još niste probali, istovremeno bi vas pogledali s oduševljenjem i čuđenjem te zaključili kako morate probati, jer ne znate što propuštate. Naime, riječ je o tradicionalnom bugarskom jelu karakterističnim za Rodope, planinski masiv u južnom dijelu te zemlje te kao takvo spada u jela tamošnje pastirske kuhinje. Tradicionalno, priprema se od krumpira i sira, no postoje i moderne inačice koje uključuju i neke druge namirnice. No, sve ono što ih povezuje jest okus sočne, zasitne pite koja je brzo gotova i koja je mnogima redovito na jelovniku. Želite li je i sami isprobati, u nastavku vam ostavljamo recept.

Trebat će vam:

1 kg krumpira
2 glavice luka
400 g svježeg sira, ocijeđenog
4 jaja
2 - 4 češnja češnjaka, po želji
1 vezica peršina
sol
papar
ulje

Priprema:
Krumpir dobro operite pa ogulite koru, zatim ga naribajte i posolite pa ostavite da pusti vodu, oko 5 minuta. Nakon toga ga dobro iscijedite rukama ili kroz čistu krpu ili gazu.

Luk također očistite pa sitno nasjeckajte ili naribajte pa ga dodajte u zdjelu s krumpirom.

Tri jaja umutite u posebnoj zdjelici, posolite i popaprite, a četvrto ostavite za premaz pite. Umućena jaja dodajte na krumpir i luk, pa zatim dodajte sitno sjeckani peršin i češnjak i sve dobro promiješajte. Sad dodajte i ocijeđeni sir, pa opet sve dobro izmiješajte i dodatno začinite po ukusu.

Pećnicu zagrijte na 220 ºC. Za to vrijeme nauljite posudu za pečenje. Neka bude viša, ali ne prevelika, jer bi pita trebala biti oko 3 cm visine. Ulijte smjesu u nauljenu posudu, zatvorite poklopcem ili aluminijskom folijom i pecite tako 30 minuta. Nakon toga posudu otklopite, prelijte patatnik preostalim umućenim jajetom i pecite na 200 ºC još 10-15 minuta ili dok pita ne postane zlatna.

Servirajte uz jogurt ili vrhnje i svježu sezonsku salatu.

SAVJET VIŠE! U ovu pitu možete dodati i špek, kobasicu narezanu na kolutove, ali i ribu ako je narezana na filete i očišćena od kostiju. Osim naribani, možete koristiti i krumpir narezan na kockice, a osim svježeg, možete koristiti i druge sireve.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 09:24