DOBRA IDEJA

Sočna, rolana svinjetina sa slatko slanim nadjevom za stvarno dobar nedjeljni ručak

 Berislava Picek/Cropix
Nema boljeg nedjeljnog ručka od dobre pečenke. Ovu roladu poslužite uz pire krumpir ili jednostavno pečeno ili kuhano povrće
Nema boljeg nedjeljnog ručka od dobre pečenke. Ovu roladu poslužite uz pire krumpir ili jednostavno pečeno ili kuhano povrće

Trebat će vam:

850 - 900 g svinjske plećke

150 g pršuta

100 g suhih smokava

300 g svježih smokava

150 g ementalera narezanog na listiće

100 ml bijelog vina (malvazija)

2 veće glavice luka srebrenca

2 češnja češnjaka

300 ml povrtnog temeljca

sol i papar

prstohvat mljevene dimljene paprike

ulje

senf

kuhinjski konac

Priprema:

Suhe smokve uronite u malvaziju neka malo omekšaju. Svinjetinu oblikujte u veliku debelu šniclu u formi pravokutnika da vam je što lakše rolati. Meso začinite solju i paprom. Po jednoj strani mesa složite listiće pršuta, po njemu složite listiće sira, zatim svježe narezane smokve i na kraju smokve koje su se marinirale u vinu. Polako zarolajte meso pazeći da vam ništa ne iscuri van. Mesnu roladu odmah ukrotite kuhinjskim koncem sa svih strana, što će vam olakšati daljnji rad.

U veliku posudu od lijevanog željeza dodajte ulje te zagrijte na štednjaku. Rolano meso stavite u ulje i ispecite sa svih strana. Pečenu roladu izvadite iz posude te na to ulje dodajte na trakice narezan luk. Pržite dok ne omekša. Dodajte na sitno narezan češnjak, sol, papar, senf i prstohvat mljevene dimljene paprike. Sve zalijte temeljcem i prokuhajte. Vratite meso u posudu te ga uronite u umak. Posudu poklopite i sada stavite u zagrijanu pećnicu te lagano pecite oko sat vremena na 180°C. Nakon tog posudu izvadite iz pećnice, meso obilno zalijte umakom te sa strane dodajte još koju svježe smokvu narezanu na manje dijelove da se pirja u umaku. Posudu vratite u pećnicu na još 15 minuta. Tada maknite poklopac s posude, temperaturu dignite na 220°C i pecite dok meso ne dobije finu koricu, oko 15 minuta. Meso izvadite iz pećnice i pustite da se malo odmori. Narežite na šnite te servirajte s umakom.

image
Berislava Picek/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. prosinac 2025 15:59