MALO DRUGAČIJI RUČAK

Sočne kefte od mljevene janjetine s pečenim povrćem i osvježavajućim umakom od jogurta

 Tomislav Kristo/Cropix
Umjesto klasičnih ćevapčića, razmislite o tome da ovih dana napravite kefte od mljevene janjetine

Trebat će vam:

700 g mljevenog janjećeg mesa od buta/lopatice/vrata

20 g lista peršina

60 g lista korijandera

1-2 jušne žlice mente

1 jušna žlica dimljene slatke paprike

1-2 prstohvata peperončina

1 jušna žlica mljevenog kumina

1 jušna žlica mljevenog cimeta

1 jušna žlica soli

1 manji luk nariban

1 jušna žlica maslinova ulja

svježe mljeveni papar

Za pečeno povrće:

3-4 mrkve

1-2 korijena peršina

25 g maslaca

sol i papar

Za tzatziki:

1 veliki krastavac

2-3 jušne žlice maslinova ulja

sok pola limuna

2 režnja češnjaka

250 g gustog domaćeg ili grčkog jogurta

pola vezice vlasca ili kopra

sol i papar

Priprema:

Štapiće za ražnjiće (ako nisu metalni) potopite u hladnoj vodi i držite oko pola sata da ne izgore tijekom pečenja. Za pečeno povrće zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva, mrkvu i peršin očistite i narežite na krupnije komade, dobro posolite i popaprite te namažite maslacem. Pecite oko 40 minuta, dok se ne stvori lijepa korica. Zamolite mesara da vam otkosti mješavinu janjećeg mesa i sameljite jednom, potom na sitno narežite začinske trave, luk naribajte i sve lagano zamiješajte te formirajte šiš ćevape na štapiću, a kada sve dobro prione, lagano rukom spljoštite. Stavite u hladnjak na oko 30 minuta da se smjesa stisne. Ugrijte gril tavu na srednju temperaturu, kefte premažite maslinovim uljem te pecite, okrenite prema potrebi pazeći da sredina bude pečena. Sve maknite s vatre i pokrijte aluminijskom folijom da se meso opusti i proces kuhanja završi. U međuvremenu napravite tzatziki umak. Krastavac ogulite, prepolovite i očistite od sjemenki te narežite na jako sitne kockice (concase), stisnite da biste iscijedili tekućinu. Vlasac ili kopar narežite na sitno. Češnjak izrežite na sitno ili protisnite te pomiješajte s maslinovim uljem, limunovim sokom i vlascem. Kada dobijete emulziju, dodajte krastavac i jogurt i sve dobro promiješajte te uskladite okuse. Ostavite da se prohladi oko 15 minuta prije posluživanja. Kefte poslužite s povrćem i tzatziki umakom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 19:18