Sočno, aromatično i preukusno: ispecite pile s narančom i mediteranskim začinima

 Mladenovic/Getty Images/istockphoto
Ružmarin, timijan, lovor i naranča samo su neki od začina koji će ovom jelu dati posebno dobar okus

Priprema: 30 minuta • Pečenje: 1 sat i 20 minuta • Porcija: 4

Trebat će vam:

60 g maslaca
1 žlica mljevenog svježeg ružmarina
2 žličice ribane narančine korice
papar i sol
1 pile (oko 1,5 kg)
80 ml soka od naranče
2 luka
1 srednja jabuka
1 mrkva
1 stapka celera
1 grančica svježeg ružmarina
4 grančice svježeg timijana
4 grančice svježeg peršina
2 lista lovora
500 ml pileće juhe

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 175 °C.

U zdjelici pomiješajte omekšali maslac, mljeveni ružmarin, koricu naranče i malo papra.

Prstima pažljivo olabavite kožu s pileta pa utrljajte mješavinu maslaca ispod kože.

Premažite pile sokom od naranče, pa ga pospite solju i paprom iznutra i izvana.

Stavite luk i polovicu jabuke u šupljinu.

Ugurajte krila ispod piletine i zavežite batke.

Stavite pile prsima prema gore u posudu za pečenje.

Oko piletine posložite mrkvu, celer, majčinu dušicu, peršin, lovor, grančicu ružmarina te ostatak luka i jabuke.

U posudu ulijte temeljac.

Tako pripremljeno pile, povremeno podlijevajući, pecite sat do sat i pol ili dok termometar umetnut u najdeblji dio pileta ne pokaže 75 °C. Labavo pokrijte folijom ako pile krene prebrzo smeđiti.

Pokrijte i ostavite da odstoji 15 minuta prije rezanja.

Poslužite uz pečeno povrće i omiljeni prilog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. listopad 2024 04:37