SVE JE DO DOBRE RAJČICE

Španjolski klasik za koji vam trebaju dvije namirnice, a jednom kada ga probate, ponavljat ćete ga do kraja ljeta

Rajčica i kruh, pokoji začin i napravili ste jelo za koje do sada možda niste čuli, a sigurni smo da će vam se svidjeti

Napokon su stigle one sočne, slatke rajčice koje smo toliko dugo čekali i obožavamo ih u svim oblicima, ali najdraže su nam, zapravo, pripremljene na najjednostavniji način. Narezane, začinjene s malo maslinova ulja, soli, papra i kojim listićem bosiljka ili, još bolje, naribane s pokojim dodatkom pa poslužene na kriški starog ili tostiranog kruha.

image
Lidija Lončarić/

Možda na prvu može zvučati neobično, ali upravo tako priprema se španjolski klasik pan con tomate. Otkad smo ovo nevjerojatno jednostavno, a tako dobro jelo isprobali upravo u Španjolskoj, svakog mu se ljeta, upravo na vrhuncu sezone rajčica, vraćamo gotovo svakodnevno. Ako i inače volite dan započeti ili završiti kriškom kruha, jednom kada isprobate ovo, vjerujemo da će i kod vas biti isti slučaj.

Kako se priprema?

Pan con tomate ne može biti jednostavniji. Trebat će vam lijepa, velika i mesnata rajčica, koju ćete najprije naribati u zdjelu. Zatim joj dodajte malo maslinova ulja, soli i papra. To će biti baza kakvu rade i Španjolci, a po želji i vlastitom ukusu, dodatno je možete začiniti svježim bosiljkom, origanom, timijanom, češnjakom, inćunima i kaparima. Nešto slično svojevremeno smo već i sami napravili i ispalo je odlično. Recept vam ostavljamo u nastavku.

PRONAĐITE GA OVDJE

image
Lidija Lončarić/

Dobivenu smjesu dobro pomiješajte, a zatim je rasporedite po tostiranom kruhu. Najbolje ga je najprije poprskati s malo maslinova ulja pa zapeći na tavi, ali dobra opcija bit će i jednostavan tost iz pećnice ili tostera. Bolje je kada je kruh hrskaviji i tvrđi, jer ga rajčica neće prebrzo natopiti pa ćete u istom zalogaju imati hrskavi i svjež, kremasti element. Također, kruh je uvijek slađe natrljati češnjakom, i to kada je još vruć.

image
Lidija Lončarić/

Pan con tomate se poslužuje takav kakav je, jer baš takav je najbolji, ali ako ga želite učiniti uzbudljivijim ili jednostavno želite da izgleda ljepše kada ovo jelo stavite pred goste, po svakom komadu kruha s rajčicom možete rasporediti i malo pršuta, mortadele, inćuna, tune ili srdela. I to je to, minimalno truda, a maksimalno uživanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. prosinac 2025 14:09