IDEJA ZA RUČAK

Spas je u konzervi! Brzinska varijanta zapečenog graha gotova je u manje od sat vremena, a tako slasna

Ovo nije klasičan zapečeni grah, ali je baš ukusan i, vjerujemo, poželjet ćete ga ponoviti što prije

Zavirite u smočnicu, potražite konzervu graha i, uz tek još pokoji sastojak, napravite predobar zapečeni grah. Trebat će vam korjenasto povrće kao što su mrkva i celer, malo koncentrata rajčice ili pelata, što vam se već nađe pri ruci, luk i češnjak, konzerva ili dvije graha i malo sira koji će cijelu stvar učiniti još zanimljivijom. Osim toga, u kombinaciju uvijek možete ubaciti i slaninu te kobasice.

image
Privatna Arhiva/

Ovo nije klasičan zapečeni grah, ali je iznimno ukusan, kremast i slastan i odlično se slaže uz tostirani kruh koji uvijek možete natrljati s malo češnjaka i posipati s malo sitno sjeckanog svježeg peršina. Osim uz kruh, dobro se slaže i uz zdjelu sezonske salate, zatim kupus salatu ili jednostavno komad ili dva mladog luka.

Recept donosimo u nastavku.

Za brzinski zapečeni grah trebat će vam:

1 velika glavica luka

1 srednja mrkva

1 komadić celera

3 režnja češnjaka

1 žlica koncentrata rajčice ili 3-4 žlice umaka od rajčice

prstohvat timijana

prstohvat čilija ili jedna srednje ljuta čili papričica

voda ili temeljac (povrtni ili mesni)

1 žličica dimljene crvene paprike

2 konzerve graha

po želji: slanina i kobasice

Priprema:

Luk nasjeckajte na sitno, kada poprimi boju, dodajte ribanu mrkvu i celer te protisnuti češnjak. Kratko pirjajte pa dodajte koncentrat rajčice, timijan, čili, crvenu papriku, sol i papar. Sve dobro promiješajte, dodajte temeljac ili vodu i kuhajte 20-ak minuta. Po potrebi dodajte još tekućine i istresite dvije konzerve graha koji ste prethodno isprali. Kuhajte dok ne dobijete kremasti umak, a zatim pospite sirom i ubacite u pećnicu na 200 stupnjeva 20-ak minuta.

Savjet!

U slučaju da koristite slaninu i kobasice, slaninu na čistu tavu bacite prvu pa je izvadite i na istoj masnoći pirjajte luk. Kobasice dodajte kada dodajete i korjenasto povrće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 15:18