RIBLJI PETAK

Srdele nisu skupe, a mogu biti za prste polizati. Treba vam tek 20-ak minuta i 3 sastojka

 Gordan Zečić/
Srdele pod smokvinim listom novi su nam najdraži riblji ručak, za pripremu će vam trebati list smokve, dobro maslinovo ulje i sol

Jedan od omiljenih načina pripreme srdele oduvijek nam je pečenje u pećnici: samo bismo je posolili, nauljili, popaprili, pokrili tankim kriškama limuna i, do pred sam kraj, papirom za pečenje kako bi ostala sočna. Sad želimo podijeliti svoj novi brzi ručak sa srdelama, koje u zadnje vrijeme u ribarnicu stižu svježe, jedre i ipak malo veće nego proteklih nekoliko godina.

Limuna doma slučajno nismo imali (završio je u sorbetu) pa smo očišćene srdele samo naslagali u dva reda u lim za pečenje, posolili, polili finim maslinovim uljem i pokrili svježim listovima smokve, koja nije rijetka ni u zagrebačkim dvorištima. Još smo i listove dodatno pokapali uljem pa sve gurnuli na 20-ak minuta u pećnicu zagrijanu na 190 °C. Smokvin list smežurao se i zahrskao kao čips pa smo ga grickali uz srdele koje su poprimile specifičnu, ali blagu aromu, sličnu tonki. Zalijevali smo ih Laguninim sočnim Roséom, pa i tu kombinaciju rado preporučujemo.

image
Gordan Zečić/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 21:56