Krenula je sezona arbuna, a mi donosimo tri recepta pomoću kojih će ova riba na tanjuru biti još slađa
Kraj zime vrijeme je početka lova na arbune, jedne od slasnijih riba lov na koje ribarima u ovo doba predstavlja poseban gušt. Naime, u pitanju je borbena riba koja se teško lovi, ali upravo je zato poseban osjećaj jednom kada se nađe u rukama ribara koji će je potom pretvoriti u dobar ručak.
Kažu kako arbun na tanjuru predstavlja poseban gastronomski doživljaj, a osim na klasične načine, na gradelama ili frigani, pripremiti se može u nekoliko varijanti koje će iz ove ribe izvući još više. Najjednostavniji je ubaciti ribu u škartoc pa uživati u svim njezinim sokovima uz koji komad povrća, a napraviti ih možete i na gregadu ili, pak, po talijanskoj recepturi, s rajčicom, češnjakom, maslinovim uljem i vinom.
U nastavku donosimo recepte za arbuna na gregadu po receptu koji su ekipi iz Slobodne Dalmacije otkrili u konobi Hvaranin, a tu je i neobična kombinacija arbuna i koprive koja, vjerujemo, nikog neće ostaviti ravnodušnim. Recept za acqua pazzu, talijansko jelo koje obožavamo, također smo pronašli na Slobodnoj Dalmaciji i prenosimo ga u cijelosti pa, ako ste u prilici i pri ruci vam se nekim slučajem nađe koja slatka rajčica, obavezno se okušajte u pripremi ili ovaj recept sačuvajte za toplije dane.
Trebat će vam:
4 srednje velika arbuna, cijeli ili fileti
750 g mlade koprive
2 žlice maslaca
vezica mladog češnjaka
3 žlice maslinovog ulja
sol
Priprema:
Očistite ribe ako ste kupili cijele. Dobro ih osušite kuhinjskim papirom. Zarežite nožem ribu uzduž kralježnice ili samo zarežite kožu ako koristite filete. Zagrijte veliki lonac slane vode, pa u njemu blanširajte koprive (možda će vam dobro doći gumene rukavice da ne ispečete ruke). Kuhajte oko 5 minuta pa procijedite i usitnite nožem. Začinite dobrim maslinovim uljem i limunovim sokom, a možete dodati i šaku grožđica. Njihova slatkoć dobro pristaje oporosti koprive. Ugrijte grill tavu. Premažite je uljem za prženje pa na njoj ispecite ribu. Maknite s vatre, ali čuvajte ribu toplom. Rastopite maslac pa na njemu kratko zažutite sitno sjeckani češnjak. Prelijte njime ribu, pa je poslužite na podlozi od blanširane koprive.
Savjet više!
Savjet: U nedostatku koprive koristite špinat ili blitvu.
Trebat će vam:
2 arbuna od oko 450 g
400 g rajčica
2 režnja češnjaka
4 žlice maslinovog ulja
4 žlice bijelog vina
mala šaka kapara
pola vezice peršina
sol, papar
Priprema:
Zagrijte pola ulja u velikoj tavi za koju imate poklopac, pa ispecite arbune po 4-5 minuta s jedne strane. Preokrenite ribe i pospite ih sjeckanim češnjakom, pustite da češnjak zamiriše pa ubacite rajčice. Zalijte vinom i pustite da iskuha alkohol pa dodajte vodu i posolite te popaprite. Stavite poklopac i kuhajte 15-ak minuta. Ribe izvadite, a tavu vratite na vatru. Dodajte kapare i peršin i kuhajte oko 1 minutu. Ribe možete vratiti u tavu i tako ih poslužiti ili ih servirajte na tanjurima, okružene umakom i pokapane s još malo ulja.
Trebat će vam:
2 kg bijele ribe
2 kg luka
2 kg krumpira
1 glavica češnjaka
2-3 vezice peršina
300 ml maslinova ulja
1 l vode ili ribljeg temeljca
sol, papar
Priprema:
Krumpir ogulite i narežite na ploške debljine oko 2 cm, luk oljuštite i narežite ga na polumjesece. Češnjak očistite i ostavite režnjeve cijele, a peršin podijelite u manje vezice. Očišćenu ribu izrežite na veće komade. Širok metalni lonac podlijte s malo maslinova ulja i poslažite luk da prekrije dno, stavite dio ribe da prekrije luk, malo posolite i popaprite, poslažite ploške krumpira i opet začinite.
Dodajte nekoliko režnjeva češnjaka (ugurajte ih između ribe) i vezicu, dvije peršina te podlijte s malo maslinova ulja. Postupak ponavljajte dok ne potrošite sav materijal slažući redove, a na vrhu treba biti krumpir. Podlijte vodom ili ribljim temeljcem (najbolji je od glave gofa), tek toliko da prekrije sastojke. Stavite kuhati na jaku vatru (mora se pjeniti) i kuhajte između 20 i 30 minuta, dok krumpir ne omekša. Poslužite u loncu, uz domaći kruh.