BAŠ KAO BAKINA

Starinska pita od kruške uvijek prva nestaje sa stola, imamo provjereno dobar recept

 Neja Markicevic/Cropix/Cropix
Uz pitu od jabuka, naš vječni jesenski favorit. Uvijek je radimo po ovom provjerenom receptu
Uz pitu od jabuka, naš vječni jesenski favorit. Uvijek je radimo po ovom provjerenom receptu

Dvije najvažnije stavke dobre starinske pite su prhko tijesto i slatke kruške. Za početak, ako je potrebno, zaputite se na tržnicu ili u obližnji voćnjak i nabavite najslađe primjerke voćki. Neka budu dovoljno zrele i slatke, a potom od njih napravite aromatično punjenje koji ćete smjestiti između dva sloja mekanog, prhkog tijesta. Kruške možete začiniti dodacima po želji, mi smo u ovom slučaju koristili tek med i grožđice no dobra ideja bit će i vanilija, cimet, pa čak i ribana tonka.

Tijesto za ovu pitu nije klasično prhko, u njega se dodaje i kiselo vrhnje i jaje te žličica praška za pecivo, no postupak pripreme je isti. Nemojte ga predugo mijesiti kako ne bi bilo žilavo, a kada ga podijelite na dva dijela, prvi najprije ispecite "na slijepo", a drugi prije pečenje dobro izbodite vilicom kako bi para mogla izlaziti te kako se tijesto ne bi diglo. U slučaju da ne želite da se rupice vide, kasnije pitu jednostavno možete posipati šećerom u prahu. Također, tijesto će biti bolje ako u hladnjaku odstoji preko noći, ali ako pitu želite napraviti još danas, možete ga peći već nakon jedan do dva sata.

Cijeli recept potražite u nastavku.

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix

Za tijesto će vam trebati:

300 g brašna

150 g maslaca

50 g šećera

2 žlice kiselog vrhnja

1 jaje

žličica praška za pecivo

Nadjev:

5-6 krušaka

2 velike žlice meda

malo grožđica - ovisno koliko volite

25 g maslaca

Priprema:

Za tijesto prvo pomiješajte brašno i prašak za pecivo, a zatim dodajte i sve preostale sastojke pazeći da je maslac hladan. Sve zajedno zamijesite, ali imajte na umu da tijesto ne smije biti ljepljivo pa slobodno dodajte još malo brašna. Zamotajte u prozirnu foliju i pustite da odmori u hladnjaku preko noći. Za nadjev naribajte kruške, dodajte im malo meda, maslaca i grožđica. Kuhajte kojih desetak minuta dok ne ispari tekućina. Zatim, tijesto prepolovite na dva dijela, razvaljajte pa stavite jednu polovicu na dno namašćenog pleha, prekrijte papirom za pečenje i dodajte nekakav teret (primjerice suhi grah ili slanutak). Pecite tako 20-ak minuta. Zatim na to dodajte nadjev, a potom drugi dio tijesta. Nabockajte vilicom prije pečenja. Pecite pola sata na 180°C. Kad se ohladi, možete posipati šećerom u prahu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. prosinac 2025 23:49