Proljetno doba, kada nas na vrtu, šumi i na livadi čeka pregršt zelenja, idealna je prilika da se počastite dobrim, a jednostavnim i brzo gotovim obrocima. Među takve svakako svrstavamo i fritaju i frittatu. No, znate li koja je razlika između ta dva, naizgled gotovo identična jela? Objašnjenje donosi suradnica Dobre hrane Željka Klemenčić, koja je s nama podijelila i dva recepta.
"U čemu je tajna savršene fritaje? Za početak - u dobrim domaćim jajima od kokoši koje su vidjele sunce i kljucale crve. Recepata je bezbroj, a pravila nisu jasno definirana. Fritaja nije omlet, ali je dosta bliska kajgani - ključno je da jaja ostanu kremasta i da nisu prepečena.
Neki veliki chefovi tvrde da u tavu mora maslac i da smjesi blago tučenih jaja treba dodati žlicu vrhnja za kremoznost. Ostale sastojke birate vi.
Frittata se, pak, peče u pećnici, nešto je kao quiche bez tijesta. Blanširano ili sotirano povrće (mišancija, špinat, brokula, tikvice, gljive) pomiješajte s jajima i sirom po želji pa zapecite u pećnici do željene čvrstoće. Mi volimo da porumeni. Dok je u okusu fritaje dominantno meko jaje, kod frittate zvijezda je pečeno povrće, samo povezano jajima", objasnila je Željka u novom broju magazina Dobra hrana, gdje također možete pronaći ove i brojne druge recepte i priče. Već je na kioscima pa svakako požurite po svoj primjerak.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....