GASTRO BUDUĆNOST

Što kuhaju fizičari kad se ne bave kvantnom mehanikom i crnim rupama? Savršne bezmesne tortilje s twistom

Ako i vi želite skočiti u budućnost, zasučite rukave i spremite vlastiti futuristički tanjur

Je li vam ikada palo na pamet što kuhaju fizičari kad se ne bave kvantnom mehanikom i crnim rupama? Ako pitate našeg sugovornika, prof. dr. sc. Davora Horvatića, redovitog profesor na Fizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, fizičari i gastronomija imaju neraskidivu vezu iz koje su nastali dragulji poput "Chaos in the Kitchen = Symmetry at the Table", kuharice u kojoj su recepti nobelovaca, fizičara i njihovih supruga koje su kuhale na najneobičnijim mjestima na svijetu, s još neobičnijim namirnicama, ali uvijek u potrazi za okusima koji su podsjećali na dom. Naš sugovornik, provjereno, na policama ima knjiga o gastronomiji koliko i o kvantnoj teoriji polja pa nije bio problem nagovoriti ga da nam pripremi tanjur koji će nas lansirati u 2050. godinu.

image
Vedran Peteh/Cropix

"Bez brige, danas ne pržimo skakavce. Iako ne znam zašto ih ne koristimo, pa sve su to proteini i, najvažnije, stvar navike. Ljudi se vole vraćati okusima djetinjstva zbog čega se, kad govorimo o jelima budućnosti, ne možemo oslanjati isključivo na tehnologiju jer to, prije svega, mora biti ukusno i što je moguće manje procesirano. Uostalom, čemu se veseliš? Pamtljivim okusima, prvoj kavi. To nije samo izvor nutrijenata, nego i zadovoljstva. Čovjeka možeš staviti u svemir, ali ne možeš maknuti Zemlju iz njega i baš zato je odlično što imamo stvari poput spiruline koju ćemo danas koristiti, a koja može obogatiti naše obroke", objasnio nam je. Mikroalga spirulina jedna je od najstarijih stanovnika zemlje, a slavu može zahvaliti astronautima koji je upotrebljavaju kao dodatak prehrani u svemirskim misijama, zbog čega je neizbježan gost na tanjuru ovog fizičara, a danas na našem.

image
Vedran Peteh/Cropix

Ako i vi želite skočiti u budućnost, zasučite rukave i spremite vlastiti futuristički tanjur.

BEZMESNE FUTURISTIČKE TORTILJE S CHIMICHURRIJEM I SPIRULINOM - DAVOR HORVATIĆ

Trebat će vam:
Za tortilje:

1 pakiranje manjih tortilja (8 komada)
1 konzerva crvenog graha (230 - 240 g), ocijeđenog i ispranog
1 mala konzerva kukuruza (140 g), ocijeđenog
250 g svježih šampinjona
1 crvena paprika
1 žuti luk
1 žličica mljevenog kumina
1⁄2 žličice mljevenog chilija (po želji)
1 žličica curry mješavine
1⁄2 žličice soli (ili po ukusu)
svježe mljeveni crni papar, po želji
Za chimichurri umak:
svježi peršin (šaka listova, sitno nasjeckan)
2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana ili protisnuta
maslinovo ulje (3-4 žlice)
vinski ocat (1-2 žlice, po ukusu)
sol i papar, po ukusu
1⁄2 žličice mljevene dimljene paprike
1⁄2 žličice spiruline (za dodatne nutritivne vrijednosti)
Za posluživanje:
svježa rukola
ljubičasti luk, tanko narezan na trakice
humus (količina po želji)

Priprema:

Chimichurri
U manjoj posudi pomiješajte sitno nasjeckani peršin i češnjak. Dodajte maslinovo ulje, vinski ocat, sol, papar, dimljenu papriku i spirulinu. Sve dobro promiješajte i ostavite nekoliko minuta da se okusi prožmu.

image
Vedran Peteh/Cropix
image
Vedran Peteh/Cropix

Povrtni nadjev
Šampinjone narežite na četvrtine i pržite na tavi bez dodavanja ulja dok ne ispari višak tekućine, a zatim dodajte malo ulja i pecite ih do zlatnosmeđe boje. Dodajte ocijeđeni kukuruz i grah te pržite nekoliko minuta dok grah ne omekša. Pospite mješavinom kumina, curryja, chilija, soli i papra te dobro promiješajte. Dodajte grubo nasjeckanu crvenu papriku i luk te pržite još minutu-dvije, pazeći da povrće ostane blago hrskavo.

image
Vedran Peteh/Cropix

Slaganje tortilja
Zagrijte tortilje na suhoj tavi ili u pećnici kako bi bile podatne i tople. Na svaku tortilju namažite sloj humusa. Dodajte prženu mješavinu gljiva, graha, kukuruza. Na to stavite svježu rukolu i tanko narezani ljubičasti luk. Prelijte s nekoliko žličica chimichurri umaka.

image
Vedran Peteh/Cropix

Poslužite odmah dok su tortilje tople, uz dodatni chimichurri sa strane. Uživajte u bogatim okusima i svježini ovog zdravog jela

image
Kreativno Rješenje Vesna Veselić, Fotografija Tomislav Krišto/cropix/

Cijeli tekst pročitajte u proljetnom broju magazina Dobra hrana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. prosinac 2025 22:55