Zaboravljeni recept

Strogo čuvana tajna iz Podravine: Bez ovog kolača ne može proći ni jedna svečanost

Jedno je to od onih jela koje si je moglo priuštiti svako kućanstvo jer se za njegovu pripremu koriste jeftine namirnice uvijek prisutne u kuhinji - svinjska mast, brašno, jaja, voda i vrhnje

Potraga za zaboravljenim receptima svojevremno nas je odvela putem Koprivničko - križevačke županije u općinu Virje gdje je Đurđica Babec iz Društva žena “Virje” pokazala našoj kolegici Nedi Batinić kako se priprema podravska mazanica, tradicionalni kolač od tanko vučenog tijesta pečen u krušnim pećima, koji se u području ravničarske i bilogorske Podravine pripremao za desert ili užinu.

Kako joj je ispričala, niti jedna berba, žetva, niti građevinski radovi nisu mogli proći bez ovog jela čiji se recept već generacijama prenosi s bake, majke ili svekrve na unuku, kćer i snahu, a posljednjih ga godina na životu drže upravo žene iz ovog društva, a odličan za moderno doba je i zato što je riječ o jednom od onih kolača koje si je (tada i danas) moglo priuštiti svako kućanstvo jer se za njegovu pripremu koriste jeftine namirnice uvijek prisutne u kuhinji - svinjska mast, brašno, jaja, voda i vrhnje. Cijelu priču pročitajte ovdje, a recept vam donosimo u nastavku.

image

Izgledom podsjeća na burek, okusom na štrudlu, ali nije ni jedno, ni drugo

Marko Miščević/Cropix

Podravska mazanica

Za vučeno tijesto (za dva pleha):

500 g oštrog pšeničnog brašna
500 g glatkog pšeničnog brašna
2 žlice (krute) svinjske masti
5-6 dl vode
1 žličica soli

Za dizano tijesto dodati:

40 g kvasca
1 žlica šećera

Za nadjev:

12 žlica otopljene svinjske masti
8 jaja
24 žlice vrhnja
8 žlica šećera

Priprema:

Od navedenih sastojaka u većoj zdjeli ručno umijesite sjajno, glatko, žilavo tijesto, ali mekano. Tijesto oblikujte u četiri kugle koje treba premazati s malo masti da se ne napravi kora. Ostavite ga da odmara sat vremena.

Dok čekate, pripremite nadjev. Pjenjačom ili ručno pomiješajte dobro jaja, vrhnje i šećer, a mast otopite te pripremite za polijevanje razvučenih mlinaca. Smjesa od jaja, vrhnja i šećera mora biti poput malo gušće smjese za palačinke.

Kad se tijesto odmorilo, uzmite jednu po jednu kuglu i na pobrašnjenom stolnjaku razvlačite je u veliki mlinac. Najprije kuglu možete razvući valjkom, mlinčenjakom, ali ako je tijesto dovoljno mekano, možete ga odmah početi razvlačiti prstima. Tijesto nastavite razvlačiti koliko je god moguće tako da prekrije stolnjak. Krajeve tijesta obrežite nožem.

Mlinac prstima ili peruškom poškropite s otopljenom masti (3 žlice otopljene masti za 1 mlinac) i ravnomjerno nadjenite četvrtinom pripremljene smjese od jaja, vrhnja i šećera. Ako radite mazanicu s makom ili drugim dodacima, po mlincu ravnomjerno rasporedite i dodatak: ovlaš posipajte mak, orahe ili grožđice ili mjestimično stavite malo sira ili pekmeza. Ako dodajete griz, njega morate umiješati u smjesu zajedno s vrhnjem i jajima.

Potom zamotajte mlinac tako što ćete nadignuti užu stranu stolnjaka. Stolnjak trebate spretno svaki čas podizati i lagano stresti tako da između zamotaja ima zraka i mazanica dobije veći volumen.

Podmažite lim za pečenje mašću. Savijeno nadjeveno tijesto namotajte u limu u krug. Prije pečenja mazanica se premaže ili poškropi rastopljenom mašću. Kad su svi mlinci složeni u limove, mazanica se peče na temperaturi od 200 °C oko 40 minuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 09:26