RECEPT KOJI ČUVAMO

Super popularna grickalica spasila je talijanskog prijestonasljednika, a volio ih je i Napoleon

 Berislava Picek/Cropix/Cropix
Godinama čuvamo recept za ovu prefinu grickalicu koja savršeno paše uz dobro pivo, a možete je i kombinirati s raznim umacima

Grisini (tal.grissini) tradicionalno potječu iz talijanske regije Piemonte, točnije iz Torina. Prema nekim zapisima, vjeruje se kako je recept za popularnu grickalicu osmišljen još u 17. stoljeću. Naime, u to vrijeme, najvažnija osoba u Torinu bio je Vittorio Amadeo od Savoje, mladi prijestolonasljednik koji je patio od zdravstvenih problema. Dvorski liječnik Teobaldo Pecchio morao je naći način kako pomoći mladiću koji je patio od bolova u crijevima. Liječničkom dijagnozom ustanovilo se da je za sve kriva loša kvaliteta kruha. U to vrijeme su se i plemići i plebejci hranili ghërsom (vrstom kruha). Dvorski liječnik i pekar prionuli su na posao te osmislili recept za današnje grisine. Mladi prijestolonasljednik toliko se dobro oporavio i zavolio grisine da i danas kruži legenda kako njegov duh luta palačom i jede svoje obožavane grickalice. Vjeruje se i kako je Napoleon toliko obožavao grisine da je osnovao poštansku službu koja ih je dopremala u Pariz.

Ova popularna grickalica može se dodatno obogatiti začinima poput ružmarina, raznih sjemenki ili parmezanom. Mi donosimo provjeren recept za grisine s koprom i peršinom koji je objavljen u jednom od prvih izdanja magazina Dobra hrana. Najčešće se služe s pršutom, a mogu se i umakati u razne umake.

Sastojci:

500 g glatkog brašna

4 žlice maslinova ulja

2 žlice meda

2 žlice sjeckanog svježeg kopra i jednako toliko usitnjenog lista peršina

morska sol

1 žličica praška za pecivo

1 čaša mlake vode

Priprema:

1. korak

Pomiješajte sve suhe sastojke, dodajte im ulje i med pa podlijte s pola čaše mlake vode. Zamijesite tijesto rukama, po potrebi dolijevajte još vode. Kad se tijesto sjedini, još malo mijesite i pospite brašnom da se prestane lijepiti. Neka odstoji dok zagrijete pećnicu na 180 stupnjeva.

2. korak

Izrežite tijesto na komadiće – ova će vam količina biti dostatna za 20-30 grisina, ovisno o duljini štapića koju želite. Svaki komadić tijesta valjajte između prstiju dok ne dobijete štapić željene duljine. Premažite maslinovim uljem i pospite krupnom solju. Pecite petnaestak minuta dok grisini lijepo ne porumene.

3. korak

Grisini su odična podloga za pivo, osobito ako ih učinite malo pikantnijima, što možete postići dodavanjem papra ili čilija smjesi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:45