ISPROBANI RECEPTI

SVA LICA PESTA: Osnovni recept za tjesteninu

 Anite Čizmić / HANZA MEDIA
Za izradu užih ili širih rezanaca tradicionalno se koristi valjak za tijesto ili “ručni stroj” - najprije tijesto razvaljamo, a potom rezuckamo uz pomoć spomenutog stroja ili noža. Dosjetki i inovacija kako ubrzati i olakšati posao ima bezbroj. Stoga smo otišli u “glazbene vode” i paštu napravili uz pomoć gitare

500 g oštrog brašna ili mješavina 50:50 oštro/ glatko brašno
6 jaja
5 jušnih žlica ekstra djevičanskog ulja
sol

Anite Čizmić / HANZA MEDIA

Brašno istresite na podlogu, skupite u “brdašce” te u sredini napravite rupicu. Razbijte jaje jedno po jedno, osim zadnjeg od kojeg koristimo samo žumanjak. Dodajte ulje i malo soli. Prikupljajući brašno s vanjske strane, sve umiješajte dok ne dobijete grudice. Njih počnite tiskati kako biste dobili tijesto. Rub tijesta primite dlanom jedne ruke i razvlačite drugom, potom skupite i okrenite za 180 stupnjeva te ponovite postupak (trebat će vam desetak minuta). Na ovaj način će se tijesto ugrijati, razbit ćete glutensku rešetku pa neće pucati i uz njega će lako prianjati umak. Formirajte kuglu, zamotajte je u prozirnu foliju i ostavite u hladnjak da odleži oko pola sata. Za izradu tjestenine odrežite komad tijesta, ostatak zamotajte u foliju da se ne suši i dalje opet razvaljate i formirate oblik. Pazite da je sve dobro pobrašnjeno da se tjestenina ne zalijepi. Ako je tijesto pretvrdo, možete ga omekšati dodatnim uljem. Vodu ne koristite, jer će tijesto biti sve tvrđe. Pri bojenju tjestenine (povrćem ili crnilom), smanjite ili izbacite maslinovo ulje da ne bi bilo prerijetko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:38