LJETNI HIT

Svaka čast pohanim tikvicama, ali ovaj sočan kruh morate probati, a ponijet ćete ga i na posao!

 Lidija Lončarić
Ovaj kruh s tikvicama definitivno je još jedno od ljetnih otkrića kojem ću se zasigurno vratiti

Iako možda ne izgleda najzanimljivije na svijetu, za što je kriva isključivo moja pogrešna odluka o veličini kalupa, ovaj kruh s tikvicama definitivno je još jedno od ljetnih otkrića kojem ću se zasigurno vratiti. Tikvica mu daje nevjerojatnu sočnost, dodaci koje sam ubacila u smjesu čine ga prilično zabavnim i, najbolje od svega, ne diže se, što ga čini odličnim odabirom kada vam se jede dobar kruh, a u pripremu niste spremni uložiti cijeli dan.

U brzu smjesu od brašna, jaja, mlijeka i tikvica ubacila sam sitno sjeckani vlasac, čili papričice i kockice sira cheddara i, skromno priznajem, kombinacija okusa bila je pun pogodak, a na kraju sam još vrući kruh premazivala maslacem s medom i cvijetom soli. Spojem maslaca, meda i čilija jednom me prilikom oduševila moja prijateljica Ana i od tada joj se često vraćam, a upravo mi je ta kombinacija okusa bila u glavi kad sam u zdjelu ubacivala sastojke za kruh. No, u slučaju da niste ljubitelj slatko-slanih kombinacija, kruh će biti dobar već i sam za sebe, a poslužiti ga možete i uz mesne nareske ili različite sireve. Zna se, sira nikad dovoljno!

Valja dodati i kako je priprema uistinu jednostavna, a jedini dodatni savjet koji s vama moram podijeliti jest da ovu količinu sastojaka pečete u malo manjem kalupu kako vam kruh ne bi izgledao simpatično dugačko i spljošteno poput mojeg. Također, zbog jaja u smjesi, tijekom vrućih ljetnih dana najbolje ga je držati u hladnjaku. Tako će ostati sočan i mekan, a dosadi li vam kombinacija s maslacem, pripremiti ga možete i u formi pohanog kruha, zapeći na tavi ili od njega raditi sendviče. Provjereno funkcionira!

image
Lidija Lončarić

A sad recept:

2 jaja
230 ml mlijeka
sok pola limuna
375 g brašna
1 prašak za pecivo
1 žličica soli
1 srednja tikvica
50 g maslaca
70 g sira cheddara
1 šaka vlasca
1 čili papričica
100 g maslaca
1 žličica meda
prstohvat cvijeta soli

Tikvicu naribajte, posolite i pustite da stoji kako bi ispustila tekućinu. U posudi pomiješajte jaje, mlijeko, limunov sok, 50 g otopljenog maslaca. Kada sjedinite sve sastojke, dodajte brašno i prašak za pecivo i ponovno sve promiješajte. Dodajte naribanu i ocijeđenu tikvicu. Dodajte cheddar koji ste usitnili na kockice, vlasac i sitno sjeckani čili. Dobro promiješajte i prebacite u kalup za pečenje kruha. Pecite na 180 Celzijevih stupnjeva sat vremena. Dok se kruh peče, pomiješajte maslac koji je stajao na sobnoj temperaturi s medom i pospite cvijetom soli. Kada je kruh gotov, ostavite da se malo ohladi, a zatim poslužite s maslacem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 21:33