TRADICIONALNI RECEPT

Svake srijede u Barbanu možete kušati barbanski kolač, zaboravljeni specijalitet zanimljive priče

 TZ Općine Barban
U malom istarskom gradiću najpoznatijem po Trci na prstenac održava se manifestacija za očuvanje barbanske tradicije

Svake srijede od 17 do 19 sati u Barbanu možete probati barbanski kolač. Kad smo istraživali o tom zaboravljenom kolaču gotovo da nismo mogli pronaći niti jedan zapis. Kontaktirali smo Mirjanu Prgomet, majstoricu za barbanski kolač koja ga priprema svaki tjedan u sklopu programa "Enjoy & Explore Barban Tradition" koji se održava na barbanskoj placi (tržnici).

"Tradicija je bila da kad su se nekad održavala vjenčanja, predvodnici svatova su na ruci nosili barbanski kolač koji je okrugao, a u sredini ima škuju, rupu. Kad si se mlada i mladoženja vjenčali, bio je običaj da se pred njih stavi barbanski kolač i tko izvuče deblji kraj postaje glava kuće", ispričala nam je Mirjana Prgomet.

image
TZ Općine Barban

Barbanski kolač je nekad bio mnogo čvršći, kompaktniji pa ga se moglo nositi na ruci, da nas bi se vrlo vjerojatno raspao. Malo je ljudi koji danas prave ovaj zaboravljeni kolač, a oni koji ga rade, koriste maslinovo ulje ili maslac. Mirjana Prgomet je sklonija istarskom maslinovom ulju nego maslacu kako bi kolač bio što autentičniji.

Kolač nije odveć komplicirano napraviti, ali treba biti vješt jer kolač mora imati lijep kružni oblik i pravilnu škuju u sredini, a običaj je rezati ga na trokute. Recept nalaže da na kilogram glatkog brašna ide tri cijela jaja, tri žumanjka, kvasac, deset velikih žlica šećera, maslinovo ulje, malo ruma ili dobre rakije te limunova ili narančina korica.

image
TZ Općine Barban
image
TZ Općine Barban

Hvalevrijedna je inicijativa za organizacijom ovakvih manifestacija koje čuvaju baštinu od zaborava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 23:27