Klasik s jagodama

Sve što nam ovog vikenda treba: prhka pita s klasičnom kremom od vanilije i svježim jagodama

Slavica Šagolj donosi recept za finu kroastatu s prhkim tijestom i svilenkastom kremom

U slučaju da ovog vikenda želite pripremiti slasticu koja će zadiviti svakog kome je ponudite, pa čak i ponekad pomalo zahtjevne mame za Majčin dan, ova krostata po receptu Slavice Šagolj mogla bi biti više nego dobra ideja. Sastoji se od nekoliko bazičnih komponenti - prhkog tijesta, klasične kreme na bazi mlijeka i žumanjaka s dodatkom vanilije i svježih jagoda. Dakle, klasika s kojom nema greške.

image
Zeljko Hajdinjak/Cropix

Pitu na kraju možete preliti i preljevom za torte, ali taj dio možete i preskočiti i svježe jagode na vrhu jednostavno ukrasiti svježim začinskim biljem kao što su bosiljak i menta, koji se odlično slažu s jagodama ili, pak, samoniklim biljem i jestivim cvijećem iz dvorišta. Više o tome saznajte ovdje, a recept za pitu potražite u nastavku.

image
Marko Miščević/cropix/

PITA OD JAGODA S KREMOM OD VANILIJE

Za tijesto će vam trebati:
250 g glatkog brašna
125 g omekšalog maslaca
3 žumanjka
100 g šećera
korica jednog limuna

Za kremu:
400 ml mlijeka
4 žumanjka
100 g šećera
25 g glatkog brašna
vanilija

Za ukrašavanje:
500 g jagoda
po želji 1 vrećica preljeva za tortu s okusom jagode (12 g)

Priprema:
U posudu stavite brašno i na kockice narezan omekšali maslac. Usitnite sastojke prstima dok ne dobijete mrvičastu teksturu. Dodajte ostale sastojke i umijesite tijesto. Ako se tijesto mrvi, dodajte žlicu do dvije vode. Tijesto zarolajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na minimalno sat vremena. Dok tijesto odmara, skuhajte kremu. U posudu za kuhanje ulijte mlijeko, dodajte žumanjke i šećer te dobro promiješajte pjenjačom. Na kraju dodajte brašno i dobro promiješajte. Stavite na vatru i kuhajte kremu uz neprekidno miješanje. Kada se krema zgusne, kuhajte još 4 do 5 minuta. Dodajte vaniliju (ekstrakt ili aromu). Maknite s vatre i prekrijte prozirnom folijom da se ne stvara kožica. Tijesto valjkom razvaljajte u oblik kalupa, stavite u kalup, prekrijte papirom za pečenje te stavite suhi grah, rižu ili kuglice za pečenje da se tijesto ne diže. Pecite u zagrijanoj pećnici 20 minuta na 180°C. Pečeno tijesto ohladite, premažite kremom te posložite na polovice narezane oprane i očišćene jagode. Po želji, kolač prelijte preljevom za torte, koji ste pripremili prema uputama na pakiranju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. prosinac 2025 17:32