NAJBOLJI RECEPT

Sve što trebate znati o dobroj staroj bučnici je ovaj nenadmašan obiteljski zagorski recept

 Blog Hrana I Veselje/
Subotom razvlačimo tijesto i pečemo bučnicu! Sad ste vi na redu za isprobavanje recepta.

Autorica bloga Hrana i veselje pripremila je bučnicu. Naravno, ne bilo kakvu već s pravim domaćim vučenim tijestom, bučom i svježim domaćim sirom. Ema je uspjela “uloviti” svaki trenutak tradicionalne pripreme pa ako se poželite okušati u razvlačenju tijesta ovo bi mogao biti dobar recept za početak.

Kako su moji iz Zagorja, nemoguće je da neko obiteljsko okupljanje prođe, a da na stolu nema štrukla, jabučnjaka (štrudla s jabukama), ili u ovo vrijeme godine, bučnice. Iako odavno sama razvlačim tijesto, pored mame i bake još sam početnik kad se uzme u obzir koliko je vučenog tijesta prešlo preko njihovih ruku. Ne znam kako je točnije definirati tu količinu, u metrima ili kilama, no radi se o vrlo ozbiljnoj brojci.:D Zato sam ovaj put pripremanje prepustila vještim maminim rukama, dok sam ja okolo škljocala fotićem. Nadam se da će vam više fotki bolje predočiti postupak i da ćete se i sami okušati u spravljanju. Moji savjeti za vučeno tijesto su samo bez straha te da praksa čini čuda. Jednom kad se ohrabrite, shvatit ćete koliko je sam postupak opuštajuć i zabavan..

Buča je sama po sebi blagotvorna za ljudski organizam, izvrstan je izvor vitamina, posebno C i E, ima nisku kalorijsku vrijednost (100 g ima oko 30 kalorija), a ne deblja jer sadrži i velik postotak vode. Možda niste znali, ali sjemenke bundeve imaju deset puta veću hranjivu vrijednost od njezina mesa i izvrstan su izvor bjelančevina, pa tako u šaci sjemenki ima više bjelančevina nego u prosječno velikom mesnom odresku.

image
Mario Kučera/

Za bučnicu koristite običnu uljnu tikvu

Kao što joj samo ime kaže, obična uljna tikva uzgaja se prije svega zbog proizvodnje tamnozelenog, a ponekad i gotovo crnog bučina ulja. Naime, prešanjem osušenih sjemenki ove bundeve dobivaju se hranjive, ljekovite kapi jakog mirisa i orašastog okusa. Bučino ulje ima nisko vrelište, zbog čega nije pogodno za prženje, nego se koristi kao salatno ulje, a želite li iznenaditi svoje ukućane i goste posebnom poslasticom, prelijte ga preko kuglice sladoleda od burbon vanilije. Meso bundeve koristi se za pripremu klasične bučnice.

Za kore:

500 g glatkog brašna + oko 100 g za posipanje

dobar prstohvat soli

1 jaje

mlaka voda

ulje

Za nadjev:

500 g buče + jušna žlica soli

300 g svježeg sira (probajte nabaviti domaći)

1 jaje

žličica šećera

soli po potrebi

Priprema:

Buču prepolovite, izdubite, očistite od koštica, razrežite i zatim tako dobivene, manje komade ogulite. Buču naribajte te naribanu buču posolite i prebacite u tkaninu da bi ste je lakše ocijedili od viška tekućine.

image
Blog Hrana I Veselje/
image
Blog Hrana I Veselje/
image
Blog Hrana I Veselje/

Brašno, sol i jaje povežete s malo mlake vode, koju nastavljete polagano dodavati mijeseći tijesto. Dodajete vodu sve dok vam tijesto ne postane kompaktno (cca 3-4dcl). Ako vam ispadne prevlažno posipajte ga malo brašnom i ponovno umijesite. Mijesite ga dlanovima sve dok ne postane glatko, a moći ćete čuti i pucketanje balončića zaostalog zraka. Tijesto je gotovo kad se prestane ljepiti za dlanove. Vratite ga u posudu, nauljite površinu da se ne stvori korica dok se odmara i ostavite ga sa strane, na toplome oko pola sata.

image
Blog Hrana I Veselje/
image
Blog Hrana I Veselje/
image
Blog Hrana I Veselje/
image
Blog Hrana I Veselje/

Za to vrijeme pripremite nadjev. Ocijeđenu buču pomiješajte sa sirom, jajetom i šećerom te dodajte soli ako nije dovoljno slano. Pripazite, već ste prije posolili buče kako bi se lakše ocijedile.

image
Blog Hrana I Veselje/

Raširite/produžite stol ako je moguće i pokrijte ga starim stoljnjakom. Stolnjak posipajte lagano, ravnomjerno brašnom i razvaljajte tijesto maksimalno koliko možete. Tijesto valjajte u obliku pravokutnika, tako da prati oblik stola. Kad ste razvaljali tijesto do blizine rubova, razgibajte prstiće jer nastupa najzeznutiji dio. Razvlačenje. Tijesto razvlačite od sredine prema sebi, odnosno ruba stola puštajući ga da vam lagano klizi preko prstiju i jagodica. Nakon što ga pustite ono će se malo povući, zato ćete nekoliko puta morati okružiti oko stola da biste ga razvukli kako treba.

image
Blog Hrana I Veselje/
image
Blog Hrana I Veselje/
image
Blog Hrana I Veselje/
image
Blog Hrana I Veselje/
image
Blog Hrana I Veselje/
image
Blog Hrana I Veselje/
image
Blog Hrana I Veselje/
image
Blog Hrana I Veselje/

Zatim u rub ravnomjerno razmažite nadjev. Preklopite rubovima. Zarolajte bučnicu do sredine stola.

Lim nauljite prije no što stavite bučnicu na njega, a umjesto ulja možete koristiti i mast. Za finu gornju hrskavu koricu bučnicu prelijte vrhnjem i dodajte još prstohvat soli.

image
Blog Hrana I Veselje/

Peče se oko pola sata na 200 stupnjeva Celzijevih s tim da pred kraj pojačajte na 230 stupnjeva dok bučnica ne dobije lijepu zlatnu boju.

image
Blog Hrana I Veselje/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 12:19