KLASIK KOJI VOLIMO

Svi obožavaju palačinke u gustom umaku na francuski način, a već i sama priprema je pravi doživjaj

 Smarina/Getty Images/istockphoto
Prisjetili smo se provjerenog recepta za francuski klasik i ovih dana radimo palačinke s predobrim umakom od naranče

Ovih smo dana na portalu Slobodne Dalmacije naišli na više nego zanimljivu priču o najpopularnijih palačinkama na svijetu - Crêpes Suzette. Riječ je o francuskom desertu koji se sastoji od palačinka i umaka od šećera, maslaca i soka od naranče, narančine korice te Grand Marinera, koje se pred sam kraj flambiraju konjakom. Budući da nas je priča zaintrigirala, u malo istraživanje povijesti ove poslastice odlučili smo se upustiti i sami, a u nastavku vam donosimo i provjereni recept.

image
Phillippe Murray Pietsch/Unsplash/

Crêpes Suzette nastale su, vjeruje se, sasvim slučajno i to kada je Henry Carpentier, pomoćnik u kuhinji jednog francuskog restorana, 1895. godine pripremao jelo za princa od Walesa, budućeg kralja Ujedinjenog Kraljevstva Edwarda VII. Umak koji se kuhao navodno se slučajno zapalio, a kako je princ već nestrpljivo čekao da jelo stigne na stol, Henry nije imao vremena za popravak. Isprobao je umak, iznenadio se sjajnim okusom, a potom palačinke poslužio gostima. Princ je bio toliko oduševljen da je Henryja pitao za naziv deserta, a zatim su zajedničkim snagama odlučili da bi trebale nositi ime po prelijepoj Francuskinji Suzette koja je sjedila za prinčevim stolom.

image
Smarina/Getty Images/istockphoto

Druga priča, pak, govori, kako su palačinke dobile naziv po glumici Suzanne Suzette Reichenburg koja je u jednoj predstavi glumila sluškinju koja poslužuje palačinke, a ta je ideja na pamet pala njemačkom chefu Josephu, vlasniku restorana Marivaux. Chef je odlučio da palačinke budu flambirane kako bi privukao publiku te kako bi ostale tople dok će glumci u njima uživati.

Bez obzira na to koja vam se od dvije priče više sviđa, činjenica jest da, ako još uvijek niste isprobali ovaj francuski klasik, to definitivno morate ispraviti. U nastavku vam zato ostavljamo provjereni recept za slasne, slatke i tako ukusne palačinke u umaku koji će vam se, sigurni smo, svidjeti na prvu.

Za palačinke će vam trebati:

120 g glatkog brašna

prstohvat soli

2 jaja

200 ml mlijeka

50 ml vode

50 g maslac

1 srednja naranča, samo naribana korica

1 žlica šećera

Za umak:

350 ml soka od naranče (3-4 srednje naranče)

1 srednja naranča, samo naribana korica

1 manji limun, naribana korica i sok

1 žlica šećera

3 žlice maraskina

50 g maslaca

2 žlice brandyja za flambiranje

Priprema:

Prosijte brašno i sol. Napravite sredinu u brašnu i dodajte jaja. Miješajte pjenjačom uz postupno dodavanje mlijeka s vodom dok ne dobijete kremastu strukturu. Zatim u manjoj posudi otopite 50 g maslaca. Dvije žlice maslaca umiješajte u tijesto, a ostatak ostavite sa strane na toplom za podmazivanje tave prilikom pečenja. Na kraju umiješajte narančinu koricu i šećer. Zagrijte tavu. Ove palačinke moraju biti jako tanke pa ulijte pola manje zaimače i brzo nakon ulijevanja na sredini tave, okretanjem tave, rasporedite tijesto. Kratko popecite i okrenite drugu stranu da se ispeče. Za umak, pomiješajte sve sastojke osim maslaca. Rastopite maslac u tavi, prelijte umak i ostavite ga da se zagrije na laganoj vatri. Zatim stavljajte jednu po jednu palačinku u tavu, pustite da se zagriju, pa ih onda preklapajte na pola i onda opet na pola kako biste dobili izgled trokuta. Napravljene palačinke stavljajte prema rubu tave, a zatim tako slažite i preostale palačinke. Možete na pola preklapanja palačinke prebaciti na pladanj. Prije posluživanja palačinke možete flambirati. Brandy zagrijte u zaimači i zapalite plamen, a onda ga prelijte preko posluženih palačinki.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 14:48