ZVUČI POZNATO?

Svi volimo pohane tikvice, ali danas imamo jednu još bolju ideju! Evo koje povrće pohamo ovog ljeta

 Stephaniefrey/Getty Images/istockphoto
Ovaj recept bit će dobra ideja i kada u vrtu slučajno uberete zelene rajčice...

Iako pohane tikvice obožavamo i često ih radimo kao brzi ručak usred tjedna, uz omiljenu salatu ili priloge kao što su, primjerice, rizi bizi ili pečeni krumpir, ovog ljeta priliku smo odlučili dati još jednom hrskavom specijalitetu. Poznajemo ga uglavnom zbog naziva popularne knjige, a zatim i filma, ali gotovo nikada se pohanih zelenih rajčica ne sjetimo kada za to dođe pravo vrijeme. A pravo je vrijeme za pripremu ovog jela upravo sada.

image
Jatrax/Getty Images/istockphoto

Zaputite se na tržnicu, zatražite svog provjerenog prodavača zelene rajčice, a zatim se bacite na pripremu. Osim što je brzo gotovo, ovo jelo posebno volimo zbog blage kiseline zelenih rajčica i slanog, hrskavog omotača (za dodatnu hrskavost umjesto krušnih mrvica, koristite panko mrvice) koji upravo tu kiselinu sjajno nadopunjuje. I ne brinite oko potencijalnog nereda u kuhinji. Naime, budući da se u ovom receptu koriste zelene rajčice, one su čvršće pa ih lakše možete rezati i panirati te sok pri rezanju neće prskati po cijeloj kuhinji.

image
Rudisill/Getty Images/istockphoto

Osim kao zasebno jelo, pohane zelene rajčice mogu biti i dobar prilog, posebice mesnim jelima s roštilja, ali i dodatak sendviču s, recimo, trganom piletinom ili svinjetinom.

Recept za ovo jelo pronašli smo na portalu PureWow i u nastavku ga prenosimo u cijelosti, ali bismo dodali i da začine kao što su češnjak i luk u prahu te talijanska mješavina začina vrlo lako možete zamijeniti onime što imate kod kuće ili jednostavno drugim začinima po vlastitom ukusu.

image
Debbismirnoff/Getty Images/istockphoto

Trebat će vam:

4 zelene rajčice
sol i papar
ulje za prženje
120 g bijelog brašna
prstohvat šećera
2 veća jaja
oko 240 g krušnih mrvica
1 žličica luka u prahu
1 žličica češnjaka u prahu
1 žličica mješavine talijanskih začina
prilozi i glavna jela po želji

Priprema:

Svaku rajčicu narežite na ploške debele oko 1 centimetar. Tapkajte ih papirnatim ručnicima kako biste se riješili viška tekućine, a zatim ih začinite soli i paprom. U dubljoj posudi za prženje zagrijte ulje. U jedan duboki tanjur ili zdjelicu stavite brašno s češnjakom u prahu, soli, paprom i šećerom, u drugu stavite jaja, a u treću stavite krušne mrvice, luk u prahu i mješavinu začina. Svaku plošku rajčice najprije umočite u brašno, zatim u jaja, a zatim u krušne mrvice. Pržite rajčicu oko 4 minute sa svake strane. Ocijedite od masnoće na papirnatim ručnicima i poslužite uz prilog po želji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:30