ZA POD ZUB

Svi za stolom siti za 5 eura: skuhali smo zasitnu juhu od gljiva i heljde i poslužili je uz ‘zafrkance‘ sa sirom

Jer, kad shvatite da ste na stvarno dobar ručak potrošili samo oko pet eura, bit će vam do zafrkancije

Trebao je proći Božić i trebali smo ući u 2024. godinu da bi napokon zahladilo onako pošteno, zimski. Za mene to znači dvije stvari - vrijeme kada se ispod traperica navlače hulahupke i vrijeme kada se svakog drugog dana jede ručak na žlicu. Osim kelj-variva i cušpajza od svega što se u hladnjaku nađe, ova juha od gljiva jedno mi je od najdražih zimskih jela.

image
Lidija Lončarić/

Sastojci ne koštaju previše (štoviše, na sve skupa potrošit ćete samo oko pet eura, a nahraniti najmanje dvoje ljudi), ukusna je, gusta i toliko zasitna da sam često, nakon što pojedem zdjelicu ili dvije, sita do kraja dana. Ipak, ovoga sam puta, za svaki slučaj, pripremila i jednostavne zafrkance sa sirom. Da vam budem iskrena, lisnato je u dućanu bilo na akciji pa sam ga ubacila u košaricu i u trenutku došla na ideju za ove jednostavne, a slasne štapiće sa sirom.

image
Lidija Lončarić/

Poslužite ih uz juhu, jer kriška kruha bit će pretežak dodatak jelu koje već sadrži heljdu i krumpir, da imate nešto hrskavo za presjeći kremastu teksturu juhe, ali i da dodatno obogatite pravi zimski ručak. Sve to bez mesa, od samo nekoliko sastojaka i u skladu s poskupljenjima koja nas i dalje pri svakom obilasku trgovine nanovo šokiraju.

Krem juha s gljivama, krumpirom i heljdom, plus zafrkanci sa sirom

Za juhu:

1 manja glavica luka

1 režanj češnjaka

150-200 g gljiva (ono na što naiđete na tržnici ili u supermarketu)

1 srednji krumpir

1 veća šaka heljde

2 žlice kiselog vrhnja (plus za posluživanje)

1 žličica (dimljene) crvene paprike

malo sušenog timijana

sol i papar

1 žlica maslaca

1 žlica (maslinova) ulja

Za zafrkance sa sirom:

1 pakiranje svježeg lisnatog tijesta (najbolje s maslacem)

100 g cheddar ili drugog sira po želji

1 šaka palente

1 jaje

sol

Priprema:

U većoj dubokoj posudi otopite žlicu maslaca i žlicu ulja. Dodajte sitno nasjeckani luk pa pirjajte dok se ne zastakli. Dodajte sitno nasjeckani češnjak. Pirjajte pola minute i odmah dodajte krumpir koji ste nasjeckali na kockice. Začinite dimljenom paprikom, soli, paprom i timijanom. Podlijte vodom ili temeljcem toliko da prekrije krumpir. Kuhajte 10-ak minuta, a zatim dodajte gljive, još tekućine i heljdu. Kuhajte još 10-ak minuta ili dok krumpir i heljda ne omekšaju. Dodatno začinite po potrebi. Nekoliko žlica juhe s krumpirom, gljivama i heljdom odvojite u blender, dodajte dvije žlice kiselog vrhnja i blendajte dok ne dobijete gustu smjesu. Vratite u juhu i dobro pomiješajte. Maknite s vatre. Dok se juha kuha, napravite zafrkance. Lisnato tijesto izvadite iz pakiranja i stavite na podlogu po kojoj ste posipali palentu. Dobro utisnite pa okrenite kako bi se palenta uhvatila i s druge strane. Zatim po jednoj polovici tijesta naribajte sir, preklopite drugom i režite na štapiće. Uhvatite štapiće za krajeve i zavrnite ih u spiralu. Stavite na papir za pečenje, premažite umućenim jajetom i pospite ostacima palente koji su vam ostali na podlozi. Dodatno možete naribati još malo sira po vrhu. Posolite i pecite na 200 stupnjeva 10-ak minuta ili dok ne poprime boju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 08:34