TREBA VAM SAMO PRILOG

Svinjetina, šampinjoni i malo vrhnja bit će vam dovoljni da napravite gusti, kremasti umak

 Tatiana Volgutova/Getty Images
Poslužite ga uz tjesteninu, pire krumpir, heljdu, rižu, proso...
Poslužite ga uz tjesteninu, pire krumpir, heljdu, rižu, proso...

Trebat će vam:

600 g svinjskog filea

250 g šampinjona

1 manji luk

200 ml vrhnja za šlag (nezaslađenog)

100 ml temeljca

maslac ili ulje

sol, papar, timijan

Priprema:

File narežite na medaljone, začinite i kratko zapecite na tavi da dobiju boju, pa izvadite. Na istoj masnoći pirjajte luk i gljive, dodajte temeljac i vrhnje te začine. Vratite meso u umak i kuhajte još 5-10 minuta. Poslužite uz pire krumpir ili rižu. Umjesto vrhnja za šlag, pomiješati možete i kiselo vrhnje s malo vode, i dodati u tavu potkraj kuhanja, kada se umak zgusne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. prosinac 2025 06:42