PRIČE IZ ISTRE

Četiri chefice za koje morate znati! Stilom i idejama totalno su različite, ali zajedno stvaraju novu, uzbudljiviju istarsku kuhinju

Donosimo priče Marine Gaši, Floriane Ružić, Annamarije Kolić i Gaie Zec, četiri žene, chefice čiji tanjuri vas nikada neće ostaviti ravnodušnima

Na istarskom poluotoku, gdje se stoljećima isprepliću različiti identiteti, terroiri i ritmovi života, izranja nova generacija chefica koje mijenjaju percepciju lokalne gastronomije. Četiri iznimno različite žene – Marina Gaši u svom intimnom templu okusa Marina u Novigradu, Gaia Zec u toplom obiteljskom utočištu Ponte Porton, Floriana Ružić u kultnom San Roccu obitelji Fernetich u Brtonigli te Annamaria Kolić u živopisnoj Alla Beccachiji u Valbandonu – svaka na svoj način pomiču granice istarske kuhinje.

Njihovi koncepti ne nalikuju jedan drugome, ali povezuje ih ista ideja: stvarati kuhinju koja je duboko uronjena u krajolik, ali dovoljno hrabra da ga reinterpretira. One su chefice koje stvaraju neku novu, modernu Istru – onu u kojoj se tradicija ne slavi samo kao baština, nego kao platforma za inovaciju.

Baš zato, odlučili smo ispričati njihove životne i kulinarske priče: od prvih mirisa i okusa koji su ih odgojili, preko izazova koji su ih oblikovali, do vizija koje ih danas vode u stvaranju jedne sasvim nove istarske gastronomske scene. Upoznajte četiri važne istarske chefice.

MARINA GAŠI

Ne mogu raditi s nekim tko misli da je došao raditi za mene. Ne radiš ti za mene, radiš za sebe. Ako si došao u kuhinju, kuhinja je sve – od pranja bešteka do zadnjeg lista salate. Ne zato što sam ja šef, nego zato što tako živiš i doma. To je stav prema životu, ne prema poslu.

Marina Gaši

CIJELU PRIČU PROČITAJTE OVDJE

image
Vanesa Pandzic/Cropix
image
Vanesa Pandzic/Cropix

ANNAMARIA KOLIĆ

Strast ne nestaje. Ona samo ponekad promijeni oblik. Neki dan se pitaš što ti je sve to trebalo i zašto nisi negdje zatvorila kompjuter i otišla doma, a drugi dan, kad vidiš da su ljudi oduševljeni, da si im nešto dao, shvatiš da ne bi mogla raditi ništa drugo. To je već petnaestak godina i meni se čini da se strast samo pojačava. Naravno da varira, ovisno o timu, o životnim fazama, ali nikad nije nestala. Mislim da je to jedini pravi razlog zašto danas radim ovo što radim.

Annamaria Kolić

CIJELU PRIČU PROČITAJTE OVDJE

image
Vanesa Pandzic/Cropix
image
Vanesa Pandzic/Cropix

GAIA ZEC

Prvo sam morala u glavi posložiti da kao chef moram znati primiti i pohvale i kritike i da imam puno odgovornosti. Teško je kad iz običnog kuhara koji pomaže odjednom uđeš u tu ulogu, ali imala sam sreću da su mama i kolege stali iza mene i dandanas me podržavaju, tako da mi je bilo lakše. Ponekad i danas mislim da nemam dovoljno autoriteta i da nisam dovoljno jaka da budem šef, a onda se sjetim da smo ovaj restoran digli na noge, pogotovo nakon 2019. i korone. I naravno da ništa ne bih napravila bez tima. Šestero nas je u kuhinji, ali znam da sam puno napravila za ovo mjesto.

Gaia Zec

CIJELU PRIČU PROČITAJTE OVDJE

image
Vanesa Pandzic/Cropix
image
Vanesa Pandzic/Cropix

FLORIANA RUŽIĆ

Meni ne treba veliki naslov ni velika scena. Želim da svake godine budem bolja nego prije, da meni bude za nijansu snažniji, da tim diše još skladnije. Ako mogu ostati ovdje, napredovati s kućom i učiti nove stvari, to mi je najveći uspjeh.

Floriana Ružić

CIJELU PRIČU PROČITAJTE OVDJE

image
Vanesa Pandzic/Cropix
image
Vanesa Pandzic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. prosinac 2025 06:02