SVINJETINA + POVRĆE

Svinjetina u ovom jednostavnom umaku slaže se uz svaki prilog i sjajan je odabir za svaki dan

 Tatiana Volgutova
Poslužite ga uz tjesteninu, rižu ili njoke, za svečani ručak nedjeljom ili kao onaj nešto raskošniji usred tjedna

Trebat će vam:

400 g svinjskog buta
3 mrkve
1 veći luk
1 manji komad celera
2 režnja češnjaka
400 ml temeljca
3 žlice umaka od rajčice
2 žličice mljevene crvene paprike
1 žličica timijana
Sol, papar

Priprema:

Svinjetinu nasjeckajte na komadiće, a povrće na sitno. Na dobro zagrijanom ulju najprije ispecite komadiće svinjetine, neka se dobro zapeku sa svih strana i puste masnoću. Meso maknite s tave pa na isto ulje dodajte najprije sitno sjeckani luk, pirjajte dok ne postane staklast i poprimi boju, a zatim mu dodajte sitno sjeckanu mrkvu i celer. Pirjajte oko pet minuta pa ubacite i češnjak. Sve zajedno pirjajte još 2 minute, a zatim na povrće vratite meso i dodajte 100 ml vina. Pustite da alkohol ispari pa dodajte temeljac. Začinite crvenom paprikom, timijanom, soli i paprom, i dodajte tri žlice umaka od rajčice. Pustite da se krčka oko 20 minuta do pola sata, ili dok povrće ne omekša, a vi ne dobijete željenu gustoću umaka. Prema želji, umak možete kratko blendati kako bi bio kremastiji. Poslužite uz tjesteninu, rižu ili njoke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 22:32