SVINJETINA + POVRĆE

Svinjetina u ovom jednostavnom umaku slaže se uz svaki prilog i sjajan je odabir za svaki dan

 Tatiana Volgutova
Poslužite ga uz tjesteninu, rižu ili njoke, za svečani ručak nedjeljom ili kao onaj nešto raskošniji usred tjedna
Poslužite ga uz tjesteninu, rižu ili njoke, za svečani ručak nedjeljom ili kao onaj nešto raskošniji usred tjedna

Trebat će vam:

400 g svinjskog buta
3 mrkve
1 veći luk
1 manji komad celera
2 režnja češnjaka
400 ml temeljca
3 žlice umaka od rajčice
2 žličice mljevene crvene paprike
1 žličica timijana
Sol, papar

Priprema:

Svinjetinu nasjeckajte na komadiće, a povrće na sitno. Na dobro zagrijanom ulju najprije ispecite komadiće svinjetine, neka se dobro zapeku sa svih strana i puste masnoću. Meso maknite s tave pa na isto ulje dodajte najprije sitno sjeckani luk, pirjajte dok ne postane staklast i poprimi boju, a zatim mu dodajte sitno sjeckanu mrkvu i celer. Pirjajte oko pet minuta pa ubacite i češnjak. Sve zajedno pirjajte još 2 minute, a zatim na povrće vratite meso i dodajte 100 ml vina. Pustite da alkohol ispari pa dodajte temeljac. Začinite crvenom paprikom, timijanom, soli i paprom, i dodajte tri žlice umaka od rajčice. Pustite da se krčka oko 20 minuta do pola sata, ili dok povrće ne omekša, a vi ne dobijete željenu gustoću umaka. Prema želji, umak možete kratko blendati kako bi bio kremastiji. Poslužite uz tjesteninu, rižu ili njoke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. studeni 2025 08:27