Kada vam zatreba ideja za brzinski ručak usred tjedna, umjesto piletine, ovaj put predlažemo svinjske kotlete. Zahvalan je to komad mesa za brzu pripremu, a u nastavku donosimo i nekoliko savjeta kako da vam ne ispadnu suhi, kao i recepte i ideje s kakvim umacima svinjske kotlete možete iskombinirati za ukusan i brz ručak.
Možda najjednostavniji i najbrži način kako pripremiti svinjske kotlete je taj da ih, baš kao što su to nekad činile bake, ispečete na tavi, ‘na naglo‘. Za ovaj je recept najvažnije imati kvalitetno meso.
Svinjske kotlete možete ispeći i u pećnici, primjerice, sa sirom i hrskavom slaninom. Tako pripremljene kotlete poslužite uz puno sezonske salate ili povrća.
Problem zbog kojeg često odustanemo od pripreme ove vrste mesa je to što se svinjski kotleti brzo suše. No uz pomoć nekoliko jednostavnih savjeta, i taj problem je rješiv.
Ako svinjski kotlet pržite samo s jedne strane, meso će se manje sušiti. Na stranu koju pržite dodajte prstohvat smeđeg šećera kako biste osigurali karamelizaciju i okus.
Kupite tanko izrezane svinjske kotlete. Obrišite meso kuhinjskim ručnikom kako biste uklonili sav višak vlage. Ako u njima ostane previše vlage, meso će se pariti, a ne pržiti. Meso začinite sa soli i paprom s obje strane. Zatim jednu stranu pospite s prstohvatom šećera. Zagrijte dvije žlice maslinovog ulja u velikoj tavi na srednjoj vatri. Dodajte kotlete na ulje, na onu stranu na koju ste stavili šećer. Pecite, tresući tavu, oko pet minuta dok se jedna strana kotleta dobro ne karamelizira.
Okrenite kotlete i smanjite vatru na laganu. S druge strane meso pecite oko 1 minutu. Maknite tavu s vatre i pustite meso da odmori u tavi oko 10 minuta.
Najbolji umaci uz svinjske kotlete
Tako pečene svinjske kotlete možete servirati uz željeni prilog, ili uz neki ukusni umak. Mi predlažemo umak od limuna, maslinovog ulja i senfa, umak od vrhnja i šampinjona, ili pak umak od povrća.
Umak od limuna i senfa
Pomiješajte 1 žličicu naribane limunove korice, 2 žličice limunovog soka, 1 žličicu Dijon senfa, 1 žličicu suhog origana, 1 ribani češanj češnjaka, 1/4 žličice mljevenog kumina i pola žličice šećera. Sve dobro promiješajte. Polako dodajte 50 ml maslinovog ulja miješajući sve sastojke. Dodajte šaku sjeckanog korijandera te začinite soli i paprom.
Umak od šampinjona
Svinjetina u umaku od gljiva
Trebat će vam:
8 svinjskih kotleta
300 g šampinjona i/ili drugih gljiva po želji
1 glavica luka
2 režnja češnjaka
1 žličica slatke mljevene paprike
2 žlice mascarpone sira
prstohvat timijana
malo vode ili temeljca
peršin
sol i papar
ulje i maslac
Priprema:
Na tavi otopite kockicu maslaca i malo ulja. Kotlete posolite i zapecite ih s obje strane pa ih maknite iz tave. Na istoj masnoći pirjajte nasjeckani luk. Kada poprimi boju, dodajte protisnuti češnjak. Dodajte gljive. Začinite slatkom paprikom i timijanom. Podlijte temeljcem ili vodom pa dodajte sol i papar. Vratite meso, kuhajte 20-ak minuta i na kraju dodajte mascarpone. Pomiješajte u gusti umak. Kuhajte još minutu, dvije, maknite s vatre, pospite sa sitno sjeckanim peršinom i poslužite uz prilog po želji.
Umak od povrća
Trebat će vam:
1 luk
1 mrkva
1 manji komad korijena celera
1 šaka peršina
400 g svinjskih kotleta
1 žličica senfa
1 žličica crvene mljevene paprike
1 lovorov list
200 ml vina
temeljac
sol i papar
Priprema:
Kotlete najprije začinite soli i zapecite ih na vrućem ulju s obje strane. Maknite ih iz tave, a na isto ulje dodajte sitno sjeckani luk. Pirjajte dok ne postane staklast, a zatim dodajte sitno sjeckanu ili ribanu mrkvu i celer. Pirjajte 10-ak minuta pa dodajte malo vina. Pirjajte dok alkohol ne ispari, a zatim dodajte lovorov list, slatku crvenu papriku, žličicu senfa, sol i papar. Pirjajte dok povrće ne omekša i povremeno dodajte temeljac ili vodu. Omekšalo povrće prebacite u blender ili ga u kremasti umak pretvorite štapnim mikserom. Prije toga svakako izvadite lovorov list. Vratite umak u tavu i dodajte meso. Dodatno začinite po želji. Kuhajte 15-ak minuta, pospite sjeckanim peršinom i poslužite uz prilog po želji.
Marinada u šećeru
Dobra ideja je i da svinjske kotlete marinirate prema receptu našeg suradnika Zorana Šimunića Šime.
Marinirani svinjski kotleti
Trebat će vam:
4 svinjska kotleta oko 2,5 cm debljine
45 g smeđeg šećera od trske (npr. demerara)
30 ml soja umaka
30 ml maslinova ulja
15 ml aceta balsamica ili jabučnog octa
3 režnja češnjaka, sitno nasjeckan
1 čajna žlica svježe mljevenog crnog papra
1 čajna žlica dimljene slatke paprike
1 - 2 čajne žlice soli ili po ukusu
Priprema:
U prikladnoj posudi pomiješajte smeđi šećer, soja umak, maslinovo ulje, aceto balsamico, nasjeckani češnjak, papar, papriku i sol. Miješajte dok se šećer ne otopi. Stavite svinjske kotlete u vrećicu sa zatvaračem ili u plitku posudu, prelijte marinadom tako da se natope sa svih strana. Ostavite ih da se mariniraju u hladnjaku najmanje 1 sat, idealno 4 - 6 sati za intenzivniji okus. Izvadite kotlete iz marinade i pustite ih da odstoje na sobnoj temperaturi 20 minuta. Zatim ih pecite na roštilju, u tavi ili u pećnici dok ne postignu unutarnju temperaturu od 63 °C za sočnije meso. Poslužite uz glazirano povrće.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....