KUHAJ BOLJE

Svinjski kotleti mogu biti top ručak usred tjedna, evo nekoliko dobrih ideja za pripremu i savjet kako da više nikada ne ispadnu suhi

Imamo nekoliko recepata i ideja s kakvim umacima svinjske kotlete možete iskombinirati za ukusan i brz ručak

Kada vam zatreba ideja za brzinski ručak usred tjedna, umjesto piletine, ovaj put predlažemo svinjske kotlete. Zahvalan je to komad mesa za brzu pripremu, a u nastavku donosimo i nekoliko savjeta kako da vam ne ispadnu suhi, kao i recepte i ideje s kakvim umacima svinjske kotlete možete iskombinirati za ukusan i brz ručak.

Možda najjednostavniji i najbrži način kako pripremiti svinjske kotlete je taj da ih, baš kao što su to nekad činile bake, ispečete na tavi, ‘na naglo‘. Za ovaj je recept najvažnije imati kvalitetno meso.

image
Unsplash/

Svinjski kotleti na naglo

Trebat će vam:

svinjski kotleti s kosti

1 žlica brašna

3 češnja češnjaka

suncokretovo ulje ili svinjska mast

sol

papar

Priprema:

Meso ostavite na sobnoj temperaturi barem pola sata prije pečenja. Istucite ga batom, prerežite opne na rubovima svakog kotleta. Svaki komad malo posolite i sa svake strane posipajte doslovno prstohvatom brašna i nježno otresite.

Zagrijte tavu u kojoj ćete peći meso. Češnjak očistite i narežite na ploške. Kad je tava ugrijana, dodajte mast ili ulje pa stavite peći kotlete. Neka se peku sa svake strane dok ne poprime lijepu zlatnu boju, a kada ih okrenete, dodajte češnjak i sačekajte da se zarumene i s druge strane. Pečene kotlete dodatno začinite soli i paprom i servirajte uz pire od krumpira, kuhani krumpir ili rižu ili, jednostano, uz salatu.

Jedini savjeti koje vam možemo dati uz ovaj način pripreme jesu da ne pretjerate s brašnom, da ne pretjerate s količinom masnoće u kojoj ćete peći meso i da ne pretjerate s temperaturom na kojoj ćete ga peći. Ona, naime, ne smije biti najjača, da meso ne izgori izvana, a ostane sirovo uz kost, a ne smije biti niti preniska, kako meso ne bi počelo puštati sokove.

Svinjske kotlete možete ispeći i u pećnici, primjerice, sa sirom i hrskavom slaninom. Tako pripremljene kotlete poslužite uz puno sezonske salate ili povrća.

image
Talynshererphoto/Getty Images
image
Alleko/getty Images/

Pečena svinjetima sa sirom i hrskavom slaninom

Trebat će vam:

4 svinjska kotleta (s kostima ili bez)

sol i papar

maslinovo ulje

1 žličica češnjaka u prahu ili 1 režanj svježeg (sitno nasjeckan)

100 g slanine (narezane na sitne kockice)

4 kriške sira (gauda, cheddar, edamer ili po izboru)

svježi timijan ili peršin (za posipanje, opcionalno)

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Svinjetinu premažite maslinovim uljem, posolite, popaprite i začinite češnjakom. Po želji, na tavi kratko zapečete kotlete 2-3 minute sa svake strane za bolju koricu. U tavi bez masnoće popržite nasjeckanu slaninu dok ne postane zlatna i hrskava. Izvadite je na papirnati ubrus da se ocijedi. Kotlete složite u lim za pečenje. Pecite ih 20-25 minuta, ovisno o debljini. Zadnjih 5 minuta na svaki kotlet stavite krišku sira, a preko sira pospite hrskavu slaninu. Vratite u pećnicu dok se sir lijepo otopi i lagano zapeče. Po želji pospite svježim timijanom ili peršinom.

Problem zbog kojeg često odustanemo od pripreme ove vrste mesa je to što se svinjski kotleti brzo suše. No uz pomoć nekoliko jednostavnih savjeta, i taj problem je rješiv.

Ako svinjski kotlet pržite samo s jedne strane, meso će se manje sušiti. Na stranu koju pržite dodajte prstohvat smeđeg šećera kako biste osigurali karamelizaciju i okus.

image
Istock/

Kupite tanko izrezane svinjske kotlete. Obrišite meso kuhinjskim ručnikom kako biste uklonili sav višak vlage. Ako u njima ostane previše vlage, meso će se pariti, a ne pržiti. Meso začinite sa soli i paprom s obje strane. Zatim jednu stranu pospite s prstohvatom šećera. Zagrijte dvije žlice maslinovog ulja u velikoj tavi na srednjoj vatri. Dodajte kotlete na ulje, na onu stranu na koju ste stavili šećer. Pecite, tresući tavu, oko pet minuta dok se jedna strana kotleta dobro ne karamelizira.

Okrenite kotlete i smanjite vatru na laganu. S druge strane meso pecite oko 1 minutu. Maknite tavu s vatre i pustite meso da odmori u tavi oko 10 minuta.

Najbolji umaci uz svinjske kotlete

Tako pečene svinjske kotlete možete servirati uz željeni prilog, ili uz neki ukusni umak. Mi predlažemo umak od limuna, maslinovog ulja i senfa, umak od vrhnja i šampinjona, ili pak umak od povrća.

Umak od limuna i senfa

Pomiješajte 1 žličicu naribane limunove korice, 2 žličice limunovog soka, 1 žličicu Dijon senfa, 1 žličicu suhog origana, 1 ribani češanj češnjaka, 1/4 žličice mljevenog kumina i pola žličice šećera. Sve dobro promiješajte. Polako dodajte 50 ml maslinovog ulja miješajući sve sastojke. Dodajte šaku sjeckanog korijandera te začinite soli i paprom.

Umak od šampinjona

image
Marijana Mancev/getty Images/

Svinjetina u umaku od gljiva

Trebat će vam:

8 svinjskih kotleta

300 g šampinjona i/ili drugih gljiva po želji

1 glavica luka

2 režnja češnjaka

1 žličica slatke mljevene paprike

2 žlice mascarpone sira

prstohvat timijana

malo vode ili temeljca

peršin

sol i papar

ulje i maslac

Priprema:

Na tavi otopite kockicu maslaca i malo ulja. Kotlete posolite i zapecite ih s obje strane pa ih maknite iz tave. Na istoj masnoći pirjajte nasjeckani luk. Kada poprimi boju, dodajte protisnuti češnjak. Dodajte gljive. Začinite slatkom paprikom i timijanom. Podlijte temeljcem ili vodom pa dodajte sol i papar. Vratite meso, kuhajte 20-ak minuta i na kraju dodajte mascarpone. Pomiješajte u gusti umak. Kuhajte još minutu, dvije, maknite s vatre, pospite sa sitno sjeckanim peršinom i poslužite uz prilog po želji.

Umak od povrća

Trebat će vam:

1 luk

1 mrkva

1 manji komad korijena celera

1 šaka peršina

400 g svinjskih kotleta

1 žličica senfa

1 žličica crvene mljevene paprike

1 lovorov list

200 ml vina

temeljac

sol i papar

Priprema:

Kotlete najprije začinite soli i zapecite ih na vrućem ulju s obje strane. Maknite ih iz tave, a na isto ulje dodajte sitno sjeckani luk. Pirjajte dok ne postane staklast, a zatim dodajte sitno sjeckanu ili ribanu mrkvu i celer. Pirjajte 10-ak minuta pa dodajte malo vina. Pirjajte dok alkohol ne ispari, a zatim dodajte lovorov list, slatku crvenu papriku, žličicu senfa, sol i papar. Pirjajte dok povrće ne omekša i povremeno dodajte temeljac ili vodu. Omekšalo povrće prebacite u blender ili ga u kremasti umak pretvorite štapnim mikserom. Prije toga svakako izvadite lovorov list. Vratite umak u tavu i dodajte meso. Dodatno začinite po želji. Kuhajte 15-ak minuta, pospite sjeckanim peršinom i poslužite uz prilog po želji.

Marinada u šećeru

image
Berislava Picek/cropix/

Dobra ideja je i da svinjske kotlete marinirate prema receptu našeg suradnika Zorana Šimunića Šime.

Marinirani svinjski kotleti

Trebat će vam:

4 svinjska kotleta oko 2,5 cm debljine

45 g smeđeg šećera od trske (npr. demerara)

30 ml soja umaka

30 ml maslinova ulja

15 ml aceta balsamica ili jabučnog octa

3 režnja češnjaka, sitno nasjeckan

1 čajna žlica svježe mljevenog crnog papra

1 čajna žlica dimljene slatke paprike

1 - 2 čajne žlice soli ili po ukusu

Priprema:

U prikladnoj posudi pomiješajte smeđi šećer, soja umak, maslinovo ulje, aceto balsamico, nasjeckani češnjak, papar, papriku i sol. Miješajte dok se šećer ne otopi. Stavite svinjske kotlete u vrećicu sa zatvaračem ili u plitku posudu, prelijte marinadom tako da se natope sa svih strana. Ostavite ih da se mariniraju u hladnjaku najmanje 1 sat, idealno 4 - 6 sati za intenzivniji okus. Izvadite kotlete iz marinade i pustite ih da odstoje na sobnoj temperaturi 20 minuta. Zatim ih pecite na roštilju, u tavi ili u pećnici dok ne postignu unutarnju temperaturu od 63 °C za sočnije meso. Poslužite uz glazirano povrće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. prosinac 2025 06:02