FICLEKOVI TRGANCI

Tako jednostavno, a tako dobro: imamo recept za trgance s gljivama iz popularne zagrebačke gostionice

Gostionica Ficlek trenutno u ponudi ima trgance s vrganjima i lisičarkama pa smo ih zamolili za recept. Ostavljamo ga u nastavku

Moderna gostionica Ficlek jedno je od onih zagrebačkih mjesta na koja se odlazi na dobar pohanac, sarmu, faširance i šufnudle, knedle ili štrudlu. Smještena uz samu tržnicu Dolac, dobar je odabir za usputni ručak nakon što obavite tjednu nabavku namirnica ili jednostavno dobra izlika da se zbog tanjura domaće hrane zaputite u sam centar grada.

Pa iako su njihovi ranije pobrojani klasici uglavnom favoriti mnogih, ovih dana nude još jedno jelo na koje svakako vrijedi obratiti pažnju – trgance s gljivama. Rade ih od vrganja, lisičarki i bijelog vina, a rezultat je jednostavno, a tako ukusno, zasitno i pravo jesensko jelo. Tanjur trganaca s gljivama u Ficleku će vas koštati 9,80 eura.

image
Ficlek/

Budući da nam se ideja ove brzinske tjestenine prilično svidjela, a u hladnjaku imamo i koju gljivu, ekipu iz Ficleka odlučili smo zamoliti za recept. Ostavljamo ga u nastavku pa, ako vam je ovaj popularni zagrebački lokal ipak malo predaleko, u pripremi se možete okušati i sami.

Za trgance će vam trebati:

100 g glatkog brašna

1 žlica ulja

100 ml mlake vode

Prstohvat soli

Za umak će vam trebati:

150 g gljiva (vrganji i lisičarki)

30 g luka narezanog na polumjesece

50 ml slatkog vrhnja

3 g češnjaka u prahu

2 žlice ulja

2 žlice bijelog vina

sol, papar, majčica dušica

Priprema:

Umijesite kompaktno tijesto pa ostavite da stoji sat vremena na sobnoj temperaturi. Razvucite tijesto rukama ili ga razvaljajte na nauljenoj podlozi. Trgajte rukama male komade tijesta. Kuhajte trgance nekoliko minuta u kipućoj slanoj vodi, dok ne isplivaju na površinu. Umak napravite tako da na tavici zagrijete ulje, popržite luk pa dodate gljive i začine. Ostavite na vatri otprilike pet minuta, uz redovite miješanje. Podlijte vinom, promiješajte i pustite da ispari. Ulijte slatko vrhnje, promiješajt ei ostavite još kratko na vatri kako bi se umak malo reducirao. Umiješajte trgance i poslužite odmah.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 19:56