VIDEO SERIJAL: DANAS NE KUHAMO!

Talijani obožavaju salatu od starog kruha i rajčica, a i u našoj kuhinji je hit svakog ljeta, evo kako je radimo

Panzanella je salata koja spaja nekoliko vrlo jednostavnih sastojaka, koje sigurno imate kod kuće u ljetno vrijeme, zasitna je i sočna. I sve to bez paljenja pećnice ili štednjaka...

Potječe iz Toskane, ali panzanella je salata koju voli cijeli svijet, i to posebice zbog jednostavnosti namirnica koje na kraju daju pomalo neočekivano dobar rezultat. Glavni sastojci su stari kruh i rajčica, Talijani dodaju još i luk, a mogu se dodati i krastavci i bosiljak.

image
Darko Tomas/Cropix
image
Darko Tomas/Cropix

Baš zato što sve sastojke za ovu salatu kod kuće imamo gotovo u svakom trenutku, jedan je i od naših omiljenih brzinskih ručkova i večera tijekom cijelog ljeta. Idealna je opcija nakon plaže ili nakon dugog radnog dana, zasitna, a ako koristite fine, domaće, sočne rajčice i dobar kruh, kada se svi sokovi spoje i kruh ih upije, dobit ćete zbilja ukusno jelo koje je teško prestati jesti dok ne ispraznite cijelu zdjelu.

Video: Jure Cukar, Tonći Laura

Klasičan talijanski recept uvijek možete nadograditi i drugim sastojcima, poput mozzarelle, tune, inćuna i kapara, kojima se i sami volimo poigrati. Ovog puta smo, primjerice, napravili salatu inspirirani panzanellom za koju smo koristili komadiće baguettea od jučer, veliku, lijepu ljetnu rajčicu i jednu breskvu za slatkoću, dressing smo napravili od maslinova ulja, octa, ribanog češnjaka, sitno sjeckanih inćuna i bosiljka, a dodatno smo je obogatili i mini mozzarellom. Ispala je top, još bolja kada je kratko (ali pazite da to bude zbilja kratko, kako kruh ne bi postao premekan i gnjecav) odstajala u hladnjaku. Recept vas čeka u nastavku.

Dodatan savjet!

Kruh je uvijek dobro ispeći u pećnici s malo maslinova ulja, a zatim ga natrljati češnjakom prije nego se ubacuje u salatu. Tako će dulje ostati hrskav i bit će aromatičiniji. Naravno, što bolji kruh koristite, salata će biti ukusnija, pa tako mi uglavnom biramo sourdough u različitim varijantama, od klasičnog bijelog, preko baguettea do kukuruznog kruha.

image
Darko Tomas/Cropix

SALATA SA STARIM KRUHOM I RAJČICOM

Trebat će vam:
1 velika ili 2 srednje rajčice
pola starog baguette kruha
1 breskva
1 pakiranje mini mozzarella
80 ml vinskog octa
50 ml maslinova ulja
5-7 slanih inćuna
1 režanj češnjaka
bosiljak
sol i papar
Priprema:
Stari kruh natrgajte i ubacite u zdjelu. Dodajte rajčicu narezanu na kocke, a zatim i breskvu. U zdjelici ili teglici pomiješajte vinski ocat, maslinovo ulje, sitno sjeckane inćune, ribani režanj češnjaka, bosiljak, malo soli. Sve dobro pomiješajte i prelijte po rajčici i kruhu. Na kraju dodajte mozzarellu i još bosiljka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. prosinac 2025 11:10