DOBRA IDEJA

TALIJANSKI KLASIK: Dvaput pečeni hrskavi biscotti nekoć su se pekli za rimske legionare, a danas se najčešće poslužuju uz topli cappuccino!

Dvaput pečeni hrskavi biscotti nekoć su se pekli za rimske legionare, a danas se najčešće poslužuju uz topli cappuccino i mirisni čaj ili čašu finog desertnog vina. Tihana Lohinski, autorica bloga Strawberry Soup, nam je otkrila ovaj jednostavan recept za odličan kolač koji će savršeno pasati uz popodnevni čaj.

Biscotti su talijanski keksići čija povijest seže još u rimsko doba. Tada su se pekli za legionare koji su ih zbog dugog roka trajanja nosili sa sobom na put. Danas se u Italiji najčešće poslužuju uz cappuccino ili uz čašu desertnog vina, a vole ih u cijelom svijetu. Poznate talijanske hrskave keksiće koji se dvaput peku napravili smo u blagdanskom ruhu, s bademima, brusnicama i koricom naranče. Poslužite ih uz ostale božićne kolačiće ili bilo koji dan uz šalicu tople kave ili čaja.

Trebat će vam:

115 g maslaca (sobne temperature)
170 g šećera
korica pola naranče
3 manja jaja
žličica ekstrakta vanilije
340 g brašna
1 vrećica praška za pecivo (12 grama)
1 žličica soli
pola žličice cimeta
150 g krupno narezanih badema
50 g brusnica

 

Priprema:

Maslac neka omekša do sobne temperature, a onda ga mikserom srednjom brzinom izmiješajte sa šećerom i koricom naranče. Dodajte jedno po jedno jaje i vaniliju, a nakon dodavanja svakog jaja smjesu dobro izmiksajte kako bi bila homogena. U posebnoj posudi izmiješajte brašno, prašak za pecivo, sol i cimet. Tu smjesu postupno dodajte u smjesu s jajima, šećerom i maslacem i miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Dodajte joj i bademe i brusnice. Smjesu podijelite na dva do tri jednaka dijela, a svaki dio oblikujte u nešto poput kobasice. Odozgo malo poravnajte. Smjesa će biti mekana pa to možete učiniti uz pomoć prozirne folije ili dodatak malo brašna. Kobasice od tijesta stavite na pleh obložen papirom za pečenje, no ne preblizu kako se ne bi zalijepile jedna za drugu jer će se proširiti zbog praška za pecivo. Tako pripremljene kobasice pecite u pećnici na 180 stupnjeva oko pola sata. Izvadite iz pećnice i pustite da se malo ohlade, a zatim pečene kobasice od tijesta za kekse režite ukoso u kekse, širine oko 2,5 centimetra. Izrezane keksiće poredajte na pleh obložen papirom za pečenje pa ih još jednom pecite: tostirati ih treba 8-10 minuta s jedne strane, zatim ih izvaditi iz pećnice, okrenuti na drugu stranu pa peći još otprilike toliko. Keksi trebaju poprimiti zlatno-smeđu boju, no pazite da ne zagore. 3

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. listopad 2020 13:13