Teško ga je ne voljeti

Talijanski klasik koji umakom nikog ne razočara, a radi se od samo tri sastojka

Odlično je i što ga uvijek možete prilagoditi sebi i svom ukusu

Ako slučajno proživljavate dan pun obaveza ili ste, pak, bez dobre ideje za jednostavno i ukusno jelo - možda vas oraspoloži recept za ovaj talijanski klasik. Kako je riječ o tjestenini, moguće je i da bi mogao postati i vaš omiljeni comfort food. A najbolje od svega je što vam za njega ne trebaju namirnice koje je teško pronaći ili koje su skupe.Također, riječ je o jednom od tradicionalnih jela talijanske kuhinje koje je vegansko, zahvaljujući tome što u ovom umaku nema sira.

Pitate li Talijane, reći će vam i kako su penne arrabbiata jelo s tjesteninom u jednom od najjednostavnijih i najpoznatijih umaka. Naime, sastoji se samo od rajčica, češnjaka i suhih čili papričica (ili pepperoncina). Za jelo se smatra da potječe iz regije Lazio, a najčešće se jede s penne tjesteninom jer njezini rubovi i rupe posebno dobro drže umak. Naziv se prevodi kao "ljut", što se odnosi na žestoku pikantnost umaka, ali količinu čilija koji ju diktira možete lako prilagoditi svom nepcu. Evo kako ga pripremiti.

image
Piotr Krzeslak/Getty Images

VIŠE KLASIKA TALIJANSKE KUHINJE PRONAĐITE I U NAŠEM SPECIJALU - OVDJE!

Penne all‘arrabbiata

Trebat će vam:

2 režnja češnjaka, sitno sjeckana
maslinovo ulje
1 žličica sušenih papričica
400 g rajčica, konzerviranih
400 g penne tjestenine
listovi bosiljka, svježe natrgani

Priprema:

Za početak u tavi na laganoj vatri zagrijte žlicu maslinovog ulja i lagano popržite nasjeckani češnjak. Budite oprezni jer ovo neće trajati dugo, a ne želite da izgori jer će umaku dati gorak okus.

Na ulje dodajte čili papričice, temperirajte 10 sekundi, zatim dodajte limenku rajčica (ako su cijele, prvo ih grubo nasjeckajte.

Kuhajte na laganoj vatri 10-15 minuta dok se umak ne zgusne. Probati i po potrebi dodati soli i malo šećera.

Kuhajte penne u posudi s dobro posoljenom kipućom vodom 8-10 minuta ili prema uputama na pakiranju.

Nakon što je tjestenina skuhana al dente, ocijedite je i dodajte je u umak, miješajući kako biste bili sigurni da je tjestenina ravnomjerno obložena umakom.

Ukrasite natrganim bosiljkom i poslužite odmah.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 20:05