Ide uz sve

Talijanski klasik na malo drugačiji način: Kako napraviti laganije, a još bolje njoke

 Mladenovic/Getty Images/istockphoto
Ako su vam oni od krumpira znaju biti preteški, možda je vrijeme da isprobate proljetnu i zdraviju varijantu

Njoki su klasično talijansko jelo koje se priprema od krumpira, jaja i brašna. Pahuljasti i nježni, jastučaste teksture i blagog okusa, upravo su njoki mnogima omiljeni talijanski specijalitet. Umjesto s krumpirom, možemo ih napraviti i od cvjetače, biti će laganije teksture, ali će se savršeno uklopiti u sva jela s umacima. Evo kako kod kuće napraviti ovaj divan klasik s dodatkom od samo pet jednostavnih sastojaka.

Trebat će vam:

  • 1,3 kg cvjetova cvjetače
  • 1/2 šalice višenamjenskog brašna (ili glatkog)
  • 1 jaja
  • 1 žličica češnjaka u prahu
  • 1/4 šalice brašna za posipanje radne površine
image
Pexels

Priprema

Cvjetaču narezati na cvjetove.

Kuhati ih na pari dok ne omekšaju, a zatim ih ostaviti da se ohlade i da se iscijedi sva suvišna tekućina. Potom cvjetove staviti u gazu i dodatno ih iscijediti.

U zdjeli pomiješati cvjetaču, brašno, jaje, sol i češnjak u prahu i miješati dok se svi sastojci dobro ne sjedine.

Posipati oko 1/4 šalice brašna na radnu površinu i zamijesiti tijesto. Tijesto prerezati na četiri dijela kako biste lakše rukovali njime. Svaki dio razvaljati duguljasto, poput užeta debljine oko 1,5 cm). Svaki izrezati na komade od oko 2 cm. Svaki komad njoka razvaljati vilicom ili između ruku.

U loncu zakuhati posoljenu vodu i dodati njoke. Njoki su kuhani kada isplivaju na vrh - to će trajati samo nekoliko minuta.

Dok se njoki kuhaju, u tavi zagrijati maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Šupljikavom žlicom izvaditi njoke iz vode i dodati ih u tavu. Začiniti češnjakom, mediteranskim biljem (majčina dušica, ružmarin, kadulja) i sušenim rajčicama te ih pažljivo promiješati i ostaviti da se prže s jedne strane kako bi dobili hrskavu koricu. Zatim ih preokrenuti i pržiti dok ne porumene. Poslužiti s ribanim parmezanom.

Kako poslužiti njoke od cvjetače

Njoki od cvjetače sjajno idu s pečenim povrćem poput gljiva i paprika, osim toga, efektno će izgledati na tanjuru. Napraviti možete ove njoke i sa sirom ili ih ispeći u vrućoj tavi s krušnim mrvicama. Također, opcija je na toplom maslacu prepržiti listove kadulje, a zatim im dodati njoke od cvjetače koje ćete kratko prepeći sa svih strana, da dobiju zlatnu boju. Ako ste željni avanture, zašto ne biste uz jelo s njokima napravili lagani pesto umak?

image
Vladimir Mironov/Getty Images/istockphoto

Kako čuvati i zamrznuti njoke od cvjetače

Jednom kuhani, njoki se mogu čuvati pet dana u hermetički zatvorenoj posudi. Nemojte svježe njoke čuvati dugo u hladnjaku jer će postati kašasti. Ako njoke ne planirate kuhati odmah, uvijek ih možete zamrznuti. Jednostavno ih rasporedite na veliki lim za pečenje i stavite u zamrzivač. Nakon što se njoki zamrznu, prebacite ih u vrećicu s patentnim zatvaračem. Ako vam vaš zamrzivač to ne dopušta (zbog manjih dimenzija), možete njoke staviti u veliku zdjelu, posuti ih brašnom i lagano protresti zdjelu da se oblože. Zatim prebacite njoke u veliku vrećicu s patentnim zatvaračem i stavite ih ravno u zamrzivač.

Zamrznute njoke nije potrebno odmrzavati prije kuhanja, a zapravo ih je najbolje ne odmrzavati, jer će se zgrudati od viška vlage. Jednostavno ih skuhajte i popržite u prethodno zagrijanoj tavi s uljem i ostalim aromatičnim začinskim biljem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 16:18