ZA POD ZUB

Tanke štrudle sa sirom i tikvicama napravite od ostataka iz hladnjaka

Kad vas iz hladnjaka gledaju tek ostaci, vrijeme je da zasučete rukave, izvadite kore za savijaču i napravite ovu ljetnu poslasticu

Sezona je tikvica i vjerujem da vam je i samima već pala na pamet priprema tikvenice, bučnice ili kako god štrudlu sa sirom i tikvicama nazivali. Možda ste čak i počeli s miješanjem sira ili ribanjem tikvice, a onda shvatili da jednog ili drugog nemate dovoljno, a u hladnjaku su vam ostale samo dvije kore za savijaču. E pa, ne brinite se! Ove tanke štrudle najbolje su kad se rade od ostataka.

image
Lidija Lončarić

U zdjelu ubacite svježi sir koji vam je ostao od doručka, ono usamljeno jaje koje vas već tjedan dana gleda iz hladnjaka, naribajte tikvicu za koju ste zaboravili da postoji i iskoristite ona tri lista koja su vam ostala od pripreme, recimo, grčkog kolača s borovnicama ili neke druge poslastice. Ove štrudlice tanke su jer je dovoljan tek jedan list i malo nadjeva koji se maže tanko, tek toliko da svaki zalogaj bude sočan, ali ne i kremast, kao što je to slučaj kod klasičnih savijača. I ono najbolje, postoji velika vjerojatnost da će u vama probuditi sjećanja na školske dane kada se živjelo na piroškama i lisnatom sa sirom iz pekare. Naime, baš kao i tada, i kod ovih štrudli posebno će vas razveseliti kad naiđete na veću količinu nadjeva na jednom mjestu koji ste tamo negdje između slojeva sakrili od samih sebe. I dan će vam odmah biti bolji!

image
Lidija Lončarić

TANKE ŠTRUDLE SA SIROM I TIKVICAMA

Trebat će vam:
500 g svježeg sira
200 g kiselog vrhnja
1 veća tikvica
1 jaje
sol
kore za savijaču
50 g maslaca (+ još 10 g za pečenje)
100 ml mineralne vode
sezam po želji

Priprema:

Tikvicu naribajte, posolite i pustite da stoji 20-ak minuta pa je ocijedite. U većoj zdjeli pomiješajte sir, vrhnje i sol, probajte i dodajte još soli ako je potrebno, a zatim dodajte jaje i tikvicu. Sve dobro povežite. Pomiješajte mineralnu vodu i 50 grama otopljenog maslaca. Dobivenom smjesom premažite svaku koru prije nego što po njoj rasporedite nadjev. Nadjev nanesite u tankom sloju, najbolje ga je nanositi silikonskom špatulom. Zarolajte tanke štrudle. Posložite ih na papir za pečenje, na dijelove stavite komadiće maslaca, po želji pospite sezamom i pecite na 200 stupnjeva 30-40 minuta. Poslužite toplo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 13:23