ISPROBAJ OVO

TART OD MUŠMULA: Zaboravljeno voće u kombinaciji s prhkim tijestom i meringom

 Berislava Picek/Cropix
Umijesite prhko tijesto, dodajte mu nadjev od slatkih mušmula, a zatim i dobru dozu meringe pa uživajte u pravoj sezonskoj poslastici

Za tijesto će vam trebati:

150 g glatkog brašna
100 g oštrog brašna
120 g maslaca
prstohvat soli
1 jaje
žlica kiselog vrhnja
vanilin šećer
40 g šećera u prahu

Za nadjev će vam trebati:

350 g mesa mušmule
100 ml vode
5 žlica smeđeg šećera
120 ml vrhnja za šlag
pola žličice cimeta
žličica ekstrakta od vanilije
pola žličice muškatnog oraščića
korica pola limuna

Za pripremu meringe trebat će vam:

3 bjelanjka
180 g šećera
1 žlica
škrobnog brašna
vanilin šećer

Priprema:

Od navedenih sastojaka umijesite glatko tijesto. Oblikujte ga u formu lopte, omotajte prozirnom folijom i stavite u hladnjak na najmanje sat vremena. Dok se tijesto odmara, pripremite nadjev. Sve sastojke za nadjev stavite u dublju tavu te ih zagrijte na laganoj vatri uz neprestano miješanje. Lagano kuhajte da se sastojci sjedine. Nije potrebno dugo kuhati jer će se smjesa kratko peći s tijestom.

Tijesto izvadite iz hladnjaka, razvaljajte ga na pobrašnjenoj površini te ga stavite u kalup za pečenje koji ste prethodno namazali maslacem i malo pobrašnili. Tijesto malo nabodite vilicom, stavite na njega papir za pečenje i prekrijte keramičkim kuglicama, rižom ili suhim grahom kako se ne bi diglo. Stavite tijesto peći 15 minuta na 175°C. Nakon toga ga izvadite iz pećnice te nanesite sloj kreme i na kremu meringu koju ste umutili dok se peklo tijesto.

Kako biste pripremili meringu, bjelanjke stavite u posudu i miksajte najvećom brzinom dok se ne stvori meki snijeg. Malo po malo dodajte šećer dok se šećer ne otopi. Na samom kraju dodajte škrobno brašno i još vrlo kratko miksajte. Meringu lagano nanesite na kremu od mušmula te vratite u pećnicu. Kolač pecite oko 10 minuta, točnije dok meringa malo ne posmeđi. Ohlađeni kolač servirajte uz dodatak svježih mušmula.

image
Berislava Picek/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 07:56