Kulinarski izazov

Testirali smo četiri recepta za francusku salatu: Pobjednički ima jedan posebni dodatak

Doris, Lorena, Tena i Ida

 Vanesa Pandžić/Cropix
Baza svake salate bila je ista, a recepti su se razlikovali po dodacima. Komentari su bili zanimljivi

Francuska salata je jelo koje uspijeva istovremeno biti i neprikosnoveni klasik i široko igralište za one koji su skloni eksperimentima u kuhinji. Osim što se radi o svestranoj hrani, jednostavna je za pripremu, ukusna, privlačnog izgleda, može funkcionirati kao dio predjela ili dodatak glavnom jelu, a obožavaju je i vegetarijanci te oni koji jedu meso. Sve to je samo dio razloga zbog kojeg ju već generacijama toliko volimo i ne možemo zamisliti blagdanski stol bez nje.

Francuska je na našem području ujedno i sinonim za blagdane. U većini se obitelji se jede samo u posebno doba godine, što ju za mnoge čini još dražim i posebnijim jelom. U našoj redakaciji stoga je došlo vrijeme da iz ladice izvadimo svoje recepte za ovu jednostavnu deliciju i istražimo koji od njih je najbolji. Već i prije no što smo krenule u izradu, bilo je jasno da će narodna izreka "Koliko ljudi, toliko čudi" za ovu prigodu dobiti svoju uskršnju verziju: "Koliko ljudi, toliko francuskih salata".

image
Vanesa Pandžić/Cropix

Koncept kojeg smo postavile bio je idući: četiri novinarke, Tena, Ida, Lorena i Doris, pripremaju francusku slalatu prema vlastitom receptu, a potom okupljamo žiri koji će odlučiti pobjedničku verziju. U startu nam je bilo jasno da će naš pothvat imati više smisla ako nam recepti budu što različitiji. Ipak, kako bismo imale zajedničku startnu poziciju, odlučile smo da ćemo sve četiri salate napraviti od Ledo mješavine za francusku od 400 grama. Osim što je to učinilo zadatak zanimljivijim, značajno nam je olakšalo posao jer nam je uštedjelo vrijeme koje bismo izgubile sjeckajući baš svo povrće koje ide u naše recepte. Ovako smo imale brzo gotovu bazu i mogle se posvetiti salatama čak i usred radnog tjedna, a istovremeno smo znale da su sastojci koje koristimo kvalitetni jednako koliko i svježe povrće jer Ledo smrznuta hrana prolazi postupak brzog zamrzavanja i sve hranjive tvari u njoj ostaju sačuvane.

image
Vanesa Pandžić/Cropix

Kad je svaka od nas napravila svoju salatu, okupile smo žiri iz Hanza Medije. Nismo im otkrivale koji su sastojci pojedinih salata niti koja je od nas spremila svaku od njih. Prva na redu bila je salata koju je napravila Doris.

image

Žiri za francuske salate

Vanesa Pandžić/Cropix

Dorisina francuska salata

Sastojci:

- Ledo mješavina povrća za francusku salatu 400 g

- nekoliko kiselih krastavaca

- jedna tuba majoneze

- pola vrhnja

- sol, papar

Priprema:

Stavite kuhati Ledo mješavinu povrća, a u međuvremenu nasjeckajte krastavce. Kad je povrće kuhano, pomiješajte ga s krastavcima. Kad se ohladi, dodajte majonezu i vrhnje, a na kraju i sol i papar.

Žiri se jednoglasno složio da se u ovome slučaju radi o laganoj verziji francuske salate. Jedna je kolegica istaknula da joj se "čini da unutra ima jogurta", no na koncu su zajedno ispravno zaključili da se radi o vrhnju. Mišljenja o tom sastojku su bila podijeljena – dio žirija je više klasični tip i voli da jedini ‘umak‘ u francuskoj bude majoneza, dok dio voli kad vrhnje razblaži jelo. Jedna bi kolegica unutra dodala jogurta za dodatnu svježinu, dok bi druga išla u suprotnom smjeru i stavila žumanjak. Pohvale su išle i za samo povrće, koje "je odlično skuhano".

Lorenina francuska salata

Sastojci:

- Ledo mješavina povrća za francusku salatu 400 g

- nekoliko žlica majoneze

- pet rotkvica

- nekoliko kiselih krastavaca

- sol i papar

Priprema:

Stavite kuhati Ledo mješavinu povrća, a u međuvremenu nasjeckajte krastavce i rotkvice. Kad je povrće kuhano, pomiješajte ga s krastavcima i rotkvicama. Kad se ohladi, dodajte majonezu, a na kraju i sol i papar.

image
Vanesa Pandžić/Cropix

Kad je ova salata došla na red, jedva smo uspjeli pohvatati sve komplimente. "Lajkam rotkvicu!", "fina i osvježavajuća", "dovoljno kisela", "vrlo sočna" i "rotkvica daje hrskavost". Jedna je kolegica izjavila kako se može zamisliti da na topli dan sjedi u hladu i za osvježenje jede baš ovu salatu. Prozvali su je "najsalatastijom među ovim francuskim salatama" te zaključili da bi zbog svojeg nešto rjeđeg umaka mogla funkcionirati i kao dresing za neko drugo jelo. Sve u svemu, žiri je ostao oduševljen.

Idina francuska salata

Sastojci:

- Ledo mješavina povrća za francusku salatu 400 g

- 2 jaja

- osam krastavaca

- pola avokada

- 3 žlice majoneze

- malo papra

- malo mješavine mediteranskih začina

- sok pola limuna

Priprema:

Stavite kuhati Ledo mješavinu povrća i jaja, a u međuvremenu nasjeckajte krastavce. Potom zgnječite polovicu avokada, posolite ga, popaprite, dodajte mu malo soka od limuna te još začina dok vam okus nije po želji. Kad su povrće i jaja kuhani, jaja narežite na sitne kockice te ih pomiješajte s povrćem i krastavcima. U salatu umiješajte majonezu, pastu od avokada i dobro, ali nježno promiješajte. Dodajte još začina po želji te završite s ostatkom soka od limuna za osvježavajuć okus.

image
Vanesa Pandžić/Cropix

Treću po redu salatu žiri je nazvao dijametralno suprotnom, ali jednako kvalitetnom kao prethodne. Na njoj su prvo primijetili da je adekvatno začinjena, a u mediteranskoj mješavini začina prepoznali su origano. Nekoliko su se trenutaka lomila koplja oko specifične boje ove salate. Dio žirija se kladio da su za nju zaslužna jaja, no onda je jedna kolegica sa sigurnošću utvrdila da se ipak radi o avokadu.

"Bogata, moćna i nešto teža salata. Nije salata, više je prilog, a mogla bi funkcionirati i kao zasebno jelo", glasile su neke od opaski, a jedna je kolegica rekla kako smatra da bi ova salata odlično išla i uz neko azijsko jelo. Zaključak je bio da ovo nije francuska za klasičare, ali se za nju itekako tražila žlica više.

image
Vanesa Pandžić/Cropix

Tenina francuska salata

Sastojci:

- Ledo mješavina povrća za francusku salatu 400 g

- nekoliko kiselih krastavaca

- majoneza

- sol i papar po želji

Stavite kuhati Ledo mješavinu povrća, a u međuvremenu nasjeckajte krastavce. Kad je povrće kuhano, pomiješajte ga s krastavcima. Kad se ohladi, dodajte majonezu, a na kraju i sol i papar.

Posljednja na redu bila je Tenina salata, vrlo basic i najskromnija u broju sastojaka. "Lijepo izgleda, vrlo je šarena", rekla je jedna kolegica. Teninu su salatu na koncu prozvali sportskom, "idalnom za dane u kojima znaš da ćeš pojesti puno, a možda ne bi smio". No, priznali su i kako ovoj salati nedostaje sastojaka, kuhano jaje ili koji krastavac za svježinu.

Žiri se na koncu složio da su im najbolje bile Lorenina i Idina salata, s time da je Lorenina imala koji glas više. Iako se radi o jelu koje je tradicijsko, na našem se testiranju pokazalo da ne treba bježati od eksperimenata koji u francusku donose twist i zabavu. Stoga ovog Uskrsa kuhanju pristupite spontano i slobodno se poslužite našim idejama za okuse!


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Leda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:41