GOTOVA U 10 MINUTA

Tjestenina od 3 sastojka koja nas je raspametila, od sada je radimo barem jednom tjedno

Za dobar ručak ne treba vam više od tri sastojka, isprobali smo kremastu tjesteninu koju jedva čekamo ponoviti

"Butter pasta" jedno je od onih jela koje je, otkad su ga otkrili Amerikanci, postalo totalni hit. Jeli smo ga i ranije, često i u djetinjstvu, i znamo da je sasvim dobra opcija za brzi ručak, ali ovog puta odlučili smo cijelu stvar ipak malo začiniti. Ovoj popularnoj i tako jednostavnoj kombinaciji dodali smo samo još samo jedan sastojak i napravili ručak koji je bio bolji od nekih u koje smo uložili puno više od 10 minuta vremena.

image
Lidija Lončarić/

Ideju za tjesteninu o kojoj ovih dana pričaju mnogi na društvenim mrežama pronašli smo na portalu The Kitchn, a budući da baš ovih dana nismo imali previše vremena za kuhanje, odlučili smo je testirati. Konkretnog recepta nema, dovoljno je samo skuhati tjesteninu, zadržati dio vode u kojoj se kuhala i u njoj otopiti miso pastu pa sve zajedno sjediniti s kockicom maslaca. Barem smo tu metodu upotrijebili mi.

Reći ćemo vam samo da ukusniji 10-minutni ručak već dugo nismo jeli, da se ne sjećamo kada smo posljednji put toliko brzo pospremili kuhinju nakon pripreme ručka i da se ovom jelu jedva čekamo vratiti.

image
Lidija Lončarić/

Posebno nam se svidjelo i zato što može poslužiti kao odlična podloga te se nadograditi najrazličitijim dodacima. Primjerice, ako vam u jelu nedostaje malo mesa ili ribe, uvijek u posudu možete ubaciti komadiće piletine iz juhe ili tunu iz konzerve koju ste prethodno ocijedili. Dodati možete i najrazličitije pirjano povrće, šaku blitve ili špinata, začinsko bilje ili začine, čak i kuhano, pečeno ili poširano jaje. Ali i ne morate ništa od navedenog.

image
Lidija Lončarić/

Ljepota ovog jela upravo je u jednostavnosti i činjenici da će miso pasta pomoći da kremasti umak od maslaca i škrobne vode poprimi još jači, dublji okus i bit će sasvim dovoljan razlog da ovakvu 10-minutnu večeru poželite ponoviti. Mi smo se totalno navukli i vjerujemo da ćemo se ovom jelo vraćati sve češće, barem jednom tjedno.

KAKO SE TOČNO RADI?

Tjesteninu stavite kuhati i kuhajte je pola vremena koje je navedeno na pakiranju. Šalicom odvojite malo vode, tjesteninu procijedite i vratite je u posudu. Dodajte joj maslac, pustite da se otopi, a u škrobnoj vodi (u kojoj se kuhala tjestenina) otopite željenu količinu miso paste (mi smo koristili dvije žličice svijetlog misa). Pomalo dodajte tjestenini i dobro pomiješajte kako bi se stvorio ljepljivi umak. Na kraju dodajte još soli i papra po želji i poslužite toplo.

Miso je pasta intenzivnog okusa koja nastaje dugom fermentacijom soje. Vjeruje se da je nastala u Kini kao nusproizvod izrade umaka od soje, a veliku popularnost potom je kao zasebna namirnica stekla u Japanu. Danas je obožavaju ljubitelji azijske kuhinje općenito, koristi se kao baza za juhe, dodaje u različita jela s rezancima, marinade, umake i koristi kao umami dodatak jelima.

Miso uvijek donosi bogat, slan, kompleksan okus, a danas se, osim od soje, radi i od drugih žitarica.

Kupiti se može u specijaliziranim trgovinama zdrave i azijske hrane. Zbog intenzivnog okusa jelima se dodaje u malim količinama pa jedno pakiranje može potrajati mjesecima i svakako je dobra investicija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 08:22