KLASIK

Tjestenina s gustim umakom od svinjetine za ručak koji uvijek vole svi za stolom

 Antoniotruzzi/Getty Images
Kod ovog jela nema puno razmišljanja. Poslužite ga uz zdjelu sezonske salate i ručak je spreman
Kod ovog jela nema puno razmišljanja. Poslužite ga uz zdjelu sezonske salate i ručak je spreman

Trebat će vam:

400 g pappardella

600 g svinjetine, narezane na kockice

1 mrkva, sitno sjeckana

1 stabljika celera, sitno sjeckana

1 glavica luka, sitno sjeckana

2 režnja češnjaka, sitno sjeckana

2 žlice maslinova ulja

200 ml crnog vina

400 g pelata ili sjeckanih rajčica

2 žlice koncentrata rajčice

2 lovorova lista

1 grančica ružmarina

sol, papar po ukusu

ribani parmezan za posluživanje

Za marinadu:

1 luk, narezan na kolutove

2 režnja češnjaka, zdrobljena

1 grančica ružmarina

nekoliko zrna crnog papra

250 ml crnog vina

Priprema:

Svinjetinu stavite u posudu s marinadom (luk, češnjak, ružmarin, papar, vino) i ostavite pokriveno u hladnjaku najmanje 12 sati. Ocijedite meso, odstranite marinadu. U velikoj tavi ili loncu zagrijte maslinovo ulje pa propržite meso dok ne dobije zlatnosmeđu boju. Izvadite ga, a u istoj tavi pirjajte luk, mrkvu, celer i češnjak dok ne omekšaju. Vratite meso, ulijte vino i kuhajte dok alkohol ne ispari. Dodajte rajčice, koncentrat, lovor i ružmarin. Poklopite i kuhajte na laganoj vatri 2 do 2,5 sata, dok meso ne postane mekano i ragù gust. Skuhajte pappardelle prema uputama, ocijedite i pomiješajte s ragùom. Poslužite toplo uz ribani parmezan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. prosinac 2025 16:39