Probajte ovo!

Tjestenina s pečenim rajčicama, bogatim umakom i mozzarellom

 Annapustynnikova/Getty Images/istockphoto
Ovo je brzo jelo koje jednako prija i toplo i hladno, a ako mu uspijete odoljeti - bit će odličan ručak za dva dana
Ovo je brzo jelo koje jednako prija i toplo i hladno, a ako mu uspijete odoljeti - bit će odličan ručak za dva dana

Vrijeme pripreme: 15 minuta
Vrijeme kuhanja: 30 minuta
Broj osoba: 4 osobe

TJESTENINA S PEČENIM RAJČICAMA, UMAKOM I MOZZARELLOM

Trebat će vam:

  • 300 g penne tjestenine
  • 500 g cherry rajčica ili zrelih rajčica
  • 2 žlice maslinova ulja
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 žličica sušenog origana ili talijanske mješavine začina
  • 250 ml pasirane rajčice
  • 150 g mozzarelle (klasične ili biljne, ako želite vege verziju)
  • svježi bosiljak (prema želji)
  • sol i papar prema ukusu

Priprema:

Zagrijete pećnicu na 200 °C. Operite rajčice, prerežite ih na polovice i rasporedite po plehu obloženom papirom za pečenje. Začinite ih maslinovim uljem, solju, paprom i sušenim origanom. Dodajte narezani češnjak i sve lagano promiješajte. Pecite u pećnici oko 20 minuta, dok rajčice ne omekšaju i lagano se karameliziraju. U međuvremenu, stavite vodu da prokuha i skuhajte penne prema uputama na pakiranju, ali sačuvajte malo vode od kuhanja. Dok se tjestenina kuha, u većoj tavi zagrijte pasiranu rajčicu, dodajte pečene rajčice s pleha, i sve lagano promiješajte da se sjedini u bogat umak. Prema potrebi dodajte nekoliko žlica vode od tjestenine kako bi umak bio sočniji. Dodajte ocijeđenu tjesteninu u umak, promiješajte i pustite da se okusi prožmu na laganoj vatri 2-3 minute. Natrgajte mozzarellu na manje komade i umiješajte u jelo neposredno prije posluživanja, tako da se djelomično otopi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. prosinac 2025 20:34