BRZO I FINO

Danas radimo tjesteninu s pestom od bosiljka i mente, piletinom i mladim graškom

Otkrijte kako spoj aromatičnog bilja i sočne piletine podiže klasičnu tjesteninu na novu razinu

Tjestenina s piletinom i pestom od bosiljka i mente

Trebat će vam:

300 g zelenih tagliatella

2 pileća fileta (300-400 g), narezana na trakice ili kockice

100 g mladog graška

100 g kuhanog slatkog kukuruza

2 žlice maslinovog ulja

sol i svježe mljeveni papar

2 žlice miješanih sjemenki (buča, suncokret, sezam)

šaka svježeg mikrozelenja

Za pesto od bosiljka i mente:

1 šalica svježeg bosiljka

½ šalice svježe mente

50 g pinjola, oraha ili badema

50 g parmezana (ili tvrdog zrelog sira)

1 češanj češnjaka (po želji)

100 ml maslinovog ulja

sok od ½ limuna

prstohvat soli

Priprema:
Zelenu tjesteninu skuhajte prema uputama na pakiranju, u slanoj vodi. Pred kraj kuhanja dodajte grašak (ako je smrznut) i kuhajte zajedno s tjesteninom još 2 minute. Ocijedite i sačuvajte malo vode od kuhanja. Na tavi zagrijte maslinovo ulje, dodajte narezanu piletinu, posolite, popaprite i pržite 6-8 minuta, dok ne dobije zlatnu boju i bude pečena. U blender stavite bosiljak, mentu, pinjole (ili druge orašaste plodove), naribani sir, limunov sok, sol i češnjak ako želite. Dodajte maslinovo ulje i miksajte dok ne dobijete glatku pastu. Ako je pregusto, dodajte žlicu-dvije vode od kuhanja tjestenine. U velikoj tavi ili zdjeli pomiješajte tjesteninu s pestom, dodajte piletinu, kukuruz, grašak i sjemenke. Lagano promiješajte dok se sve ne sjedini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. studeni 2025 00:15