Možete vi to!

Tko god je probao kaže da je pekmez od šipka najteže napraviti, no imamo recept ako ste optimist

Kada smo prošle jeseni posjetili jedan brodski OPG dobili smo provjereni recept po kojem je pekmez od ovih crvenih plodova neusporedivo bolji od bilo kojeg koji smo do sad probali

Iako smo ga i sami (neslavno) pokušali napraviti, tek kada smo prošle godine u ovo vrijeme posjetili Darka Pešutića, OPG-ovca pored Slavonskog Broda, doznali smo koliko se muke krije iza pripreme jednog od pekmeza koji se redovito kupuje u gotovo svakom kućanstvu. Tom nam je prigodom Darko otkrio kako on pekmez radi od divljeg eko šipka kojega ima više od 5000 tisuća u nasadu.

Međutim, iako je omiljen među mnogima, pekmez od šipka je teško napraviti jer zahtijeva sate pripreme, pa ga ljudi ipak najčešće suše za čaj ili od njega rade sok. Upravo zato se i Darko samo nasmijao kada smo ga pitali zašto ga ne proizvodi u velikim količinama i rekao: "Svi me pitaju kad ću krenuti proizvoditi pekmez od šipka, muka je to, evo recepta pa probajte sami".

image
Danijel Soldo/Cropix

Cijelu reportažu o Darkovom šipku možete pročitati ovdje.

Recept za pekmez od šipka

Trebat će vam:

  • 12 kg šipka
  • 4 kg šećera
image
Danijel Soldo/Cropix

Priprema:

Šipak je najprije potrebno oprati u dvije vode, a zatim staviti kuhati. Kuhajte ga sat i pola kako bi omekšao, a zatim ga stavite u blender i sameljite. Možete ga samljeti i na mašini na meso.

Dodajte mu vode, a zatim ga grubo pasirajte na pasirku za paradajz tako da se odvoje sjemenke. Njih ima jako puno pa je potrebno biti oprezan i procijediti šipak fino kao na gazu.

Nakon toga šipak ide na pečenje ili kuhanje i cijelo vrijeme se mora miješati kako ne bi izgorio.

Na 12 kilograma šipka, dovoljno je 5 sati kuhanja ili pečenja. Pratite gustoću jer, što ga dulje kuhate, on će biti gušći.

Pred sam kraj dodajte šećer, otprilike sat vremena prije nego ga skidate s vatre.

Punite ga u sterilizirane staklenke, čvrsto zatvorite i čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.

DARKOVI SAVJETI:

  1. Uvijek je bolje kuhati u široj i plićoj posudi, tako tekućina brže isparava.
  2. Dodati možete začine ili dodatke kao što je, recimo, jabuka.
  3. Sito za pasiranje mora biti gusto, najbolje 0,5 mm, tako se skupljaju dlačice koje su na šipku.
  4. Ako ste u prilici, pekmez pecite na peći na drva, kompaktniji je i ukusniji.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 17:43