OKUS DJETINJSTVA

Tko kelj varivo radi bolje, Hrvati ili Talijani? Imamo dva recepta za omiljena jela na žlicu i faširance

Toskanska juha s grahom, keljem i starim kruhom ili klasično kelj varivo s faširancima? I zašto ne oboje?

Glavice kelja već nas neko vrijeme gledaju s klupa na tržnicama, a sada smo ih napokon odlučili ubaciti u našu platnenu vrećicu i radimo, ne jedno, već dva jela na žlicu. Toskanska ribollita koja se radi od graha, kelja i starog kruha odlična je ideja kada se zaželite toplog, utješnog jela na žlicu, a iz kutije za kruh baš vas gleda nekoliko starih kriški koje nikako da bacite.

image
Leonori/Getty Images/istockphoto

S druge strane, klasično kelj varivo uvijek je dobra ideja i uvijek se može prilagoditi željama i ukusima onih za stolom. Dodati mu tako možete slaninu, kobasice (a neki vole i teleće hrenovke), ali ga poslužiti možete i uz meke, slasne faširance.

image
Boris Kovacev/Cropix/Cropix

Budući da se nismo mogli odlučiti koja od ova dva klasika kuhati ovog tjedna, na kraju smo kupili dvije manje glavice kelja i odlučili napraviti obje. U slučaju da ste i vi neodlučni ili smo vam upravo dali dobru ideju za ručak usred tjedna, naše provjerene recepte potražite u nastavku.

KAKO TO RADE TALIJANI?

Ribollita je oduvijek bila siromašno jelo, Talijani su je radili u velikim količinama, jela se nekoliko dana u tjednu, a nastala je iz potrebe da se potroši stari kruh, povrće i začinsko bilje koji su rasli u vrtu.

Tradicionalna ribollita sadrži i, između ostalog, toskanski kelj, posebnu vrstu kelja zanimljivog oblika, no pripremate li je kod kuće, poslužit će i klasični kelj. Dodaje se i grah, a posebnu ulogu igra stari kruh koji jelo čini zasitnim pa mu nije potrebno dodavati baš nikakav mesni prilog.

image
Paul Velasco/Getty Images/istockphoto

Još jedna od posebnosti ribollite jest i u tome da se, kako kažu Talijani, prije posluživanja mora dobro ohladiti, a potom ponovno zagrijati kako bi poprimila još dublji i bolji okus. Također, važno je dodati, kod samog posluživanja ribollitu nemojte zaboraviti poprskati s malo maslinova ulja i dodatno začiniti svježe mljevenim paprom.

Za pripremu graha trebat će vam:

150 g cannellini graha, preko noći namočenog u hladnoj vodi

½ očišćenog i prerezanog na pola luka

4 režnja češnjaka

2 lovorova lista

2 grančice timijana

sol

Za ribollitu:

maslinovo ulje

1 žličica sjemenki komorača

1 prstohvat čilija

1 luk

1 mrkva

2 stabljike celera

3 režnja češnjaka

3 veće rajčice

2 srednja krumpira

3 veća lista kelja

2 lista blitve

1 lovorov listopad

1 grančica ružmarina

1 grančica timijana

100 g starog kruha

sol i papar

Priprema:

Najprije u slanoj vodi skuhajte grah s lukom, češnjakom, lovorovim listom, timijanom i soli. Kuhajte oko 45 minuta ili dok grah nije skoro gotov. Ocijedite i sačuvajte vodu od kuhanja, ali luk, češnjak i začinsko bilje bacite. U većoj posudi najprije zagrijte maslinovo ulje. Dodajte sitno sjeckani luk, zatim češnjak, mrkvu i celer. Dodajte i začinsko bilje, čili, sjemenke komorača i prstohvat soli. Pirjajte sve zajedno oko 10 minuta. Dodajte rajčicu i kuhajte nekoliko minuta miješajući. Zatim dodajte grah i vodu u kojoj se kuhao grah. Dodajte još vode po potrebi i kuhajte 30 minuta. Nakon toga, dodajte sitno sjeckani krumpir, kelj i blitvu pa dodajte i kruh koji ste nasjeckali na komadiće veličine 3 centimetra. Kuhajte još 15 minuta ili dok krumpir ne omekša. Dodatno začinite soli i paprom. Juhu poslužite toplu ili pustite da se ohladi pa je poslužite idući dan.

VARIVO KOJE PAMTIMO IZ DJETINJSTVA (PLUS FAŠIRANCI)

Dok smo ribollitu otkrili tek u odrasloj dobi, za kelj varivo znamo odavno. U djetinjstvu možda i ne toliko obožavano, danas je to jelo kojem se zbilja rado vraćamo, a dodatan plus je i to što je prilično jednostavno za pripremu. Luk, mrkva, krumpir, kelj i taman dovoljno krčkanja da zamutimo i faširance. U nastavku vam ostavljamo video i pisani recept za oboje.

Za varivo:

1 glavica kelja

2 mrkve

5 češnjeva češnjaka

2 luka

3 manja krumpira

1 korijen peršina

maslinovo ulje

peršin

100 grama slanine

sol i papar

Za zapršku:

suncokretovo ulje

2 žlice brašna

1 žlica crvene slatke paprike

Za faširance:

500 g miješanog mljevenog mesa

1 jaje

peršin

sol i papar

maslinovo ulje

1 mala glavica luka

1 stara žemlje namočena u mlijeko

Priprema:

U veliku posudu ulijte ulje. Dodajte nasjeckani luk, češnjak, korijen peršina, mrkvu i slaninu te sve posolite i popaprite. Pustite da se dinsta dok povrće ne omekša. Zatim dodajte na veće komade narezanu glavicu kelja. Zalijte vodom da prekrijete sve povrće i kelj. Dodajte na kocke narezan krumpir. Dodatno posolite i popaprite. Kuhajte na srednjoj vatri oko sat vremena. Za zapršku, zagrijte suncokretovo ulje. Dodajte brašno i lagano ga popržite da se skuha. Ubacite žlicu paprike, ali posudu maknite s vatre kako paprika ne bi izgorjela i postala gorka. Ubacite u varivo te kuhajte sa zaprškom još 20-ak minuta. Za faširance, u mljeveno meso dodajte sol, papar, sjeckani luk, peršin, natopljenu žemlju, maslinovo ulje i jaje. Sve dobro promiješajte. Pecite ih na srednjoj vatri nekoliko minuta i s jedne i s druge strane dok ne dobiju lijepu zlatno-smeđu koricu. Poslužite s kukuruznim kruhom i varivom od kelja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 11:56